Kala on erinomainen n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde.
Rasvojen osalta parhaimpia kaloja on lohi, kirjolohi, siika ja silakka.
D-vitamiinin lähteinä vahvimmillaan on kuha, siika ja silakka
Vaikka lähiruokaa ja suomalaista työtä on hyvä suosia, on Itämeren ja sisävesien kaloista havaittu ihmisen elimistölle haitallisia vierasainejäämiä, jolloin joitakin rajoitteita määriin on asettettu. Tarkemmin rajoituksista voi lukea Evira.fi -sivulta
Vinkkejä kalan käyttöön:
- Kysy kaupan/kaupahallin kalatiskiltä ohjeita ja kokeile eri lajeja/valmistustapoja
-Maailmassa on muitakin kaloja kuin lohi ja seiti! Testaa monipuolisesti eri lajeja.
- Opettele uusi tapa kokata ja käyttää kalaa. Höyrytä, paista, grillaa, savusta, loimuta, säilö, lisää salaattiin, leivän päälle, yms.
- Valitse ravintolassa kalaa ja mielellään lajia, jota et yleensä syö
- Kalan pitää maistua, mutta ei haista - muista säilytysaika
Lähteet:
Evira.fi : Kalan syöntisuositukset
Syohyvaa.fi : Ruokakaloja on kokonainen kirjo
Lue myös:
MieliHyvKalenteri 26. luukku - Aineenvaihdunta
MieliHyväKalenteri 28. luukku - Hiilihydraatit (linkki tulee myöhemmin)
-----------
MieliHyväKalenteri vastaa joulukalenteria, paitsi tätä kalenteria voi lukea muulloinkin kuin tammikuussa.
Kalenterin tarkoitus on muistuttaa itseäni päätöksestäni uusien elämäntapojen ylläpitämiseen sekä aktivoida muita samoilla linjoilla olevia.
-----------
Valokuva Unsplash kuvapankista: Photo by Gregor Moser on Unsplash
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!