keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Skansen - Lapsiperheen päiväretki (myös ummikoille)
Toukokuun alussa kävimme Tukholman risteilyllä. Lähtö oli Helsingistä ja yövyimme Muumi-hytissä, joka oli valittu erityisesti nuoren herran mieltymyksiä ajatellen (valintaan auttoi myös etukortti, jonka sain töistä. Muumihytin hinta on mielestäni aika suolainen ottaen huomioon, että muumia hyttiin tuo ikkunasta löytyy muumimamman esiliinat ja seinältä muumitarrat. Tosin, jotenkin ne Melajan muumipeikko valaisimet pitää maksaa...)

Laivamatka meni perinteisesti buffetissa syöden, leikkipaikalla leikkien, muumidiskossa tanssien ja yrittäessä saada juokseva lapsi kiinni (osittain matkasta kerroinkin edellisessä laivapostauksessani. Mutta edelleen painotan, että teksi on täysin kuvitteellinen).

Laivamatkat on yleensä helppoja. Niissä riittää, että saa itsensä pysymään laivssa. Maissa vuorostaan pitää keksiä jotain (toki voi jäädä laivalle, mutta kun tänne asti jo tultu...). Vuosien ajan olen kärsinyt Miika Nousiaisen "hyvät vai huonot uutiset" -ohjelmassa kertomasta Tukholma -syndroomasta: Mennäkkö vanhaan kaupunkiin vai Sergelin torille? Tällä reissulla oli kutenkin kaikki toisin ja maailmankuvani Tukholman matkailun osalta laajeni. Emme päätyneet kiertämään vanhoja kulmia vaan päädyimme Skansenille.

Täytyy myöntää, että en ollut tutustunut Skanseniin aiemmin muuten kuin SVT:n Allsång på Skansen musiikkiohjelmasta (ja sitäkin olen kastonut yhden kokonaisen jakson. Siis sen jakson missä vieraili Ola Salo ja Weeping Willows). Lisäksi luulin, että se on vain eläintarha. Toki Skansenilta eläimiä löytyy. Näimme Ilveksen, susia, poroja, pöllön, pupuja, riikinkukkoja, kanoja, kissoja ja possuja (muutaman mainitakseni). Skansen on kuitenkin paljon enemmän.


Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo. Alueelle on kuljetettu ympäri Ruotsia vanhoja asumuksia ja löytyi sieltä metsäsuomalaistenkin pihapiiri. Alueella löytyy etenkin lapsille paljon tekemistä. Sekä tietenkin ne yhteislaulu jutut.

Pieneläinpuistossa pääsi tutustumaan pupun elämään ja kurkkimaan kanin koloista. Sisätiloissa asiat oli esillä mielenkiintoisesti eikä lainkaan turhan jäykästi. Halutessaan lapsi olisi voinut lahjoittaa tuttinsa kissoille. Kyllä, tutti - kissoille. Kissoilla oli erittäin hieno huoneisto jonka nurkkaan mekaaninen härveli kuljetti tutin. Ihana idea ja toteutus.

Olimme ajatelleen käyvämme nopeasti kiertämässä Skansen:in ja sen jälkeen katsomassa Grönä Lund (koska sielläkään ei ole tullut käytyä). Todellisuudessa meillä jäi vielä paljon näkemättä Skansenista vaikka oleskelimme alueella useamman tunnin. Onneksemme säät suosi ja kiertäminen oli mielekästä.

Vinkkini Skansenille (ensikertalaiselta ensikertalaiselle)
- Tallink Siljan terminaalin ja Skansenin matka on yksi aseman väli (Gärdet - Karlaplan). Tätä reittiä emme kuitenkaan käyttäneet vaan kävelimme, koska matka ei ole kummoinen (ja kävelemään joutuu kuitenkin).
- Varaa mukaan evästä. Skansenilla oli ruoanmyyntipisteitä, mutta myös erittäin kivoja eväspaikkoja.
- Varaa mukaan rahaa. Tarjolla on lisämaksullista aktiviteettia johon saa kyllä tuhlattua matkabudjetin. esim. poniratsastusta ja autorata.
- Katso kartasta mihin haluat tutustua. Jos aikaa on, ota rennosti ja seikkaile ympäri aluetta.
- Funicularista pitää maksaa mennen tullen, mutta ylhäältä alas on edullisempi (20 kruunua per aikuinen). Funiculariin mahtuu rattaat, mutta vaunut on äkkiä tukossa, jos vaunuja on enemmän kuin kolme per loosi.
- Varaa hyvät kengät. Askeleita kertyy, joten kengillä on merkitystä
- Vessat on selkeästi merkitty ja niitä oli riittävästi
- Linkki Skansenin sivuille
- Muiden vinkkejä ja kertomuksia Skansenista:
          Kotona ja Kaupungilla: Skansen eläintarha Tukholmassa
          Puutalobaby: Skansen, plus 29 astetta
          Levoton matkailija: Ihanan idyllinen Skansen
          Donna Tukholmassa: Skansen
       
Poistuminen mukavuusympyrältä (se vanha kaupunki - Sergelin tori akseli) löysimme aivan uuden Tukholman johonka tulemme vielä uudelleen. Djugårdenista kun löytyy Skansenin ja Gröna Lundin lisäksi esim. ABBA museo, Junibacken ja Vasamuseet. Ukkelin tuosta hieman vartuttua taidamme tehdä hotellimatkan Tukholmaan ja kiertää kaikki kohteet! (tai ainakin nyt se ABBA museo  Junibacken)

P.S. Minulle voisi tuoda sieltä myymältästä sellaisen eläinaiheisen tarjottimen. En sitten muistanut lähtiessä  käydä ostamassa. Extraohje: Osta matkamuistot heti kun tulee vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!