perjantai 25. toukokuuta 2018

Kesällä kuivaksi eli taaperon pikkaritreenit


"Kesällä se on helpompaa", näin minulle on kerrottu. Siis lapsen vaipoista vierrotus ja kuivaksi opettaminen.

Meillä kuivaksi opettelu lähti käyntiin  perhepäivähoitajan vinkistä. Yhtenä päivänä hän ehdotti, että jos kotoa alushousuja (pikkarit) löytyy, niin ne voisi tuoda seuraavana päivänä käyttöön.

Päivät on pitkään mennyt yhdellä ja samalla vaipalla, koska potalla käynti hoituu hoidossa rutiinilla. Kaikki neljä lasta hoitaa vessa-asiat ensisijaisesti pottaan ja kolme neljästä (Ukkeli mukaan lukien) on opettelemassa kuivaksi vanhimmat lapsen näyttäessä muille esimerkkiä.

Hoidossa homma hoituu, mutta kotona pottarutiinien kanssa on ollut opettelua. Vaipan kanssa eläminen on vaan niin helppoa. Potalla käyntiä ollaan aktiivisesti kannustettu ja Ukkeli mielellään (lähes aina) potalla käy, mutta ei sitä tule kellon tarkasti istutettua pöntöllä ja siksi myös vaippa on tullut käytettyä herkemmin.

Viime viikosta lähtien pikkariharjoituksia on tehty ja toistaiseksi harjoittelut sujuu todella hyvin. Ukkeli osaa jo ilmoittaa, kun on pissa-tai kakkahätä. Aina ei leikin tiimellyksessä potalle ehdi ja jokunen ilopissi pöksyyn lirahtaa, mutta suurimmaksi osaa on pottaan osunut.

Hoidossa hoitaja laittaa vaipan päiväunien ajaksi ja näin on myös meillä kotona. Yövaippakin toki on, mutta muuna aikana yritetään ilman vaippaa olla. Koska harjoitukset on vielä aluillaan täytyy hieman varmistella. Tosin vaipankin kanssa Ukkeli haluaa potalle tai pöntölle, jos ollaan oltu poissa kotoa. Pissahätä-go-gon iskiessä päälle ei ole auttanut ohjeistaa pissaamaan vaippaan vaan vessaan on menty. Hyvä niin.

Ukkeli on nyt 2 vuotta ja 7 kuukautta, joten iällisesti kuivaksi opettelu on hyvällä mallilla, jos on uskominen Mannerheimin lastensuojeluliiton tietoja. Meillä vaipoista opettelun kanssa ei ole pidetty kiirettä. Pottailu toki on aloitettu jo ennen kuin Ukkeli täytti kaksi, mutta vaippa&potta on ollut hyvä yhdistelmä. 

Tässä vaiheessa en kiveenhakattuja neuvoja uskalla antaa, mutta tähän mennessä on huomattu, että rutiinit on tärkeitä. Vaikka lapsi sanoo, että ei pissata, niin potalle vaan. Ja jos ilmoittaa, että on pissahätä, niin todella nopeasti potalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!