sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Millainen on hyvä patja taaperolle?


Jo jonkin aikaa oli ollut työnalla Ukkelin sänkyyn uuden patjan hankkiminen. Patja jolla meidän 2,5-vuotias oli kolmen kuukauden iästä lähtien nukkunut tuntui aivan liian ohuelta lähes kolmevuotiaan selän alle. Oli siis aika hankkia uusi patja, mutta mikä ja millainen?

Kuten moni muukin projektini, patjan hankinta vaati tutkimustyötä. Meillä on siskonpojan entinen Brio-sänky, joka pienin muutoksin on mahdollista käyttää vauva-,pinna- ja juniorisänkynä noin kuuteen ikävuoteen asti. Vaikka sänky on käytetty se ehyt ja hoitanut hommansa jo parin vuoden ajan. Sänkyä ei siis patjan kanssa vaihdettaisi. Ongelmana patjan hankinnalle meinasi tulla kuitenkin ei niin yleinen koko (68,5 cm X 139 cm eli pyöristäen 70 cm X 140 xm).

Patjan koon lisäksi mietitytti millainen patjan tulisi olla. Millainen on hyvä patja ja millaisen patjan parivuotias tarvitsee? Riittääkö vaahtomuovipatja vai pitäisikö olla jotakin erityistä? Näihin kysymyksiin lähdin etsimään vastausta.


Aloitin tiedon etsimisen netistä. Sotkan sivuilla patjan valinnasta kerrotaan: "Pikkuvauvan patjan on oltava jo turvallisuussyistä napakka ja jopa kova, jottei synny tukehtumisvaaraa. Lapsen kasvaessa suositaan usein vaahtomuovipatjoja. Jatkettava sänky kasvaa lapsen mukana ja vaatii luonnollisesti myös jatkettavan patjan. Kannattaa huomioida, että vaahtomuovipatja tarvitsee sängyn jossa on osittain avoin alapohja, kuten säleikkö, jotta patja pääsee kuivumaan ja hengittämään." (Lähde: Sotka - Hyvän unen salaisuus - patjan valintaopas)

Familonin sivuilla kerrottiin: "Kasvuikäisille lapsille hyvä uni on erityisen tärkeää." (Familon -Hyvä uni tukee lapsen tervettä kasvua). Koska tämä ei aivan aukaissut minulle, millainen hyvä patja sitten olisi, olin Familonin asiakaspalveluun sähköpostilla yhteydessä ja kysyin heidän suositukset vartavasten kaksi vuotiaalle. Sain vastauksen:"Nämä kummatkin patjat (viittaus Familonin lastenpatjamalleihin, joihin sain linkit) soveltuvat hyvin 2,5 vuotiaalle. Lastenpatja tulee usein vaihdettua sitä mukaa kun lapsi kasvaa, vauvanpatjasta lastenpatjaan ja niin edelleen. Normaalisti patjoille suositellaan n. 6-8 vuoden vaihtoväliä, mikä lasten kohdalla heidän kasvunsa vuoksi on usein lyhyempi. Suosittelemme aina patjan päälle sijauspatjaa, joka helpottaa patjan hoitoa ja pidentää sen käyttöikää. Familonin kummastakin sarjasta, sekä Hiphop että Karhunen, löytyvät patjoihin soveltuvat sijauspatjat."

HipHop -patjan sivuilta löytyikin jo hieman enemmän tietoa, joka auttoi ymmärtämään patjan vaatimuksia: Jämäkkä, hyvin nukkujaa tukeva, mutta päällä nukkujan asentoihin mukautuva kerros. Kosteussuoja.

Unikulma.fi -sivusto painotti myös tukeen ja pehmeyteen (Lähde: Unikulma - Lasten Uni)

Vauva.fi -lehden artikkeli vuodelta 2008 oli neuvoiltaan edelleen toimiva, mutta ei vielä vastannut kaikkiin kysymyksiini. Etenkin, kun artikkelissa paneuduttiin vauvan sänkyyn ja nyt oli kyseessä jo taapero.

Tietoa löytyi paljon ja lopulta mittojen mukainen googletus antoi vaihtoehdon, joka tuntui sopivan spekseihin, oli hinnaltaan sopiva ja joka oli heti noudettavissa (koska illalla kuuden aikaan sattui pieni patjan läpikastumien ja yöksi piti saada uusi patja, mutta tämä on vain pieni sivujuoni tähän tarinaan. Eikä siitä enempää. Asiaan liittyi lapsi ja sänky).

Ostamamme patja löytyi Verkkokauppa.com:ista ja on Nordbaby Comfort ‐patja. Patjan alaosassa on ohut, kookoskuidusta valmistettu kerros ja pinnalla tattaritaskut. Kookoskuidun ansiosta patja hengittää erittäin hyvin ja tattaritaskut takaavat mukavat yönunet. Patjan keskiosaon vaahtomuovia.

Itselleni tattaritaskut eli tattarin akanoilla täytetyt taskut oli uusi asia. Tattarin akana on tattarin kuori, joka jää yli, kun tattari kuoritaan eli puhdas luonnontuote. Akanoiden tehtävä on pitää patjan päällinen viileänä. Tämä on ainakin meillä hyvä asia, koska Ukkeli hikoilee herkästi.

Itse olin ostokseen tyytyväinen, mutta tärkeintähän patjan hankinnassa on nukkujan mielipide.  Patja ostettiin lauantaina ja sunnuntaiaamuna Ukkeli heräsi noin kello kahdeksan. Edellisenä aamuna herääminen tapahtui jo kello 6.10, joten heräämisajanperusteella patja takasi hyvät yöunet.

Ukkelilta kysyessä miten oli nukkunut vastaus tosin oli: "huonosti". Huonosti nukuttu yö johtui kuulema siitä, että jalkoja liikuttaessa pitkin patjan pintaa, patja kahisi. Todennäköisesti akanoiden kahina ei ollut kuitenkaan koko yötä valvottanut ja jatkossa Ukkeli nukkuu yhtä hyvin kuin aina ennenkin - ellei jopa paremmin.

Lue myös:

Omaan huoneeseen - näin nukutaan meillä

3 kommenttia:

 1. Hei,
  Kiitos tästä kirjoituksestasi!
  Mainitsemasi patja alkoi mietityttämään olisiko se hyvä myös meidän hikoilijalle. Nyt kun teillä on vähän pidemmältä ajalta kokemusta, niin oletteko edelleen tyytyväisiä patjaan? Hikoileeko kaveri edelleen? Ja onko unet maistuneet hyvin? Kuuluuko tuo kahina myös kauemmas samassa huoneessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan oltu patjahankintaan tyytyväisiä. Poika nukkuu hyvin ja mielestäni kosteus ei ole ollut ongelma. Tosin meillä on kesänaikana opeteltu yökuivaksi, joten lakanan alla on pidetty suojalakanaa, joka ei vuorostaan hengitä kovin paljon. Kahinaääni ei ole kova. Jos täysin hiljaisessa huoneessa on voi kahinan kuulla lähinnä patjalla makaaja. Ääni on hiljainen, joten en usko sen vievän yöunia muilta huoneessa nukkuvilta, mutta toisaalta en tiedä kuinka herkkäunisia teiltä löytyy :) Uskallan suositella.

   Poista
 2. Kiitos vastauksestasi! Sepä se, kun itse olen niin onneton nukkuja, niin jännittää kaikki pienikin ääni. Mutta kyllä tämä on vaihtoehtona muiden joukossa. :)

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!