tiistai 24. heinäkuuta 2018

Kuninkaansaari - käsivarrenmitan päässä Vallisaaresta

Meidän heinäkuun alun Vallisaaren retki muuttui Kuninkaansaaren retkeksi siinä vaiheessa, kun ajattelimme "nopeasti" kiertää Kuninkaansaaren kierros ennen Vallisaareen tutustumista. Valinta ei ollut huono, mutta opimme, että aikaa saa varata koko päivän, jos haluaa kummankin saaren kurkata.

Kun Ukkeli päätti herätä heti kuuden jälkeen heinäkuisena lauantai-aamuna, olimme (kerrankin) ajoissa liikenteessä. Aamun ensimmäinen ajatus oli käydä Suomenlinnassa, mutta hetken ajatuksen hauduttua päätimme kokeilla jotakin muuta saarta Helsingin edustalta. Saaria kun löytyy ja suurin osa niistä on vielä meille vieraita. Eli tällä kertaa, johonkin muualle kuin Suomenlinnaan vaikka sinne on niin helppo mennä ja tietää mitä saa.

Pienen googlettelun jälkeen päädyimme Vallisaareen. Aikataulullisesti ehtisimme hyvin ensimmäisille lautoille, joten ei muuta kuin kamat kasaan, eväät Kauppatorilta ja nokka kohti merta. Vallisaareen liikennoi kaksi yksityistä toimijaa (Aava Lines Oy a JT Lines Oy). Emme ostaneet lippuja ennakkoon vaan toivoimme mahtuvamme kyytiin. 

Kauppatorilla tarkistimme aikatauluja ja päädyimme Aava Lines'in kyyditettäväksi. Lipun hinta oli 8 €  per aikuinen ja sillä pääsi Vallisaareen ja takaisin. JT Lines olisi tarjonnut samaan hintaan saarihyppelyä Lonni-Vallisaari-Suomenlinna, mutta tämä selvisi vasta kotona. Eikä kyllä oltaisi jaksettu/ehditty moista retkeä. Ehkä sitten, kun Ukkeli on isompi.

Aava Lines liikennöi Kauppatorin (ihan siinä Suomenlinnan lautan vierestä) ja Torpedolahden väliä. Torpedolahden sijainti olikin suurin syy miksi hairahduimme Kuninkaansaaren kierrokselle. Vallisaaren toiselle puolelle liikennöivä JT Lines olisi mahdollisesti houkuttanut kiertämään vain Vallisaaren ja jättämään kauempana sijaitsevan Kuninkaansaaren vähemmälle huomiolle.

Ilma oli mitä ihanin ja Kauppatorilta ostetut eväät oli pakattu rattaisiin. Annoimme Ukkelin juosta vapaana, koska tiet oli hyvä kuntoisia ja tietä ja merta rajoitti kivipiennar.

Kuninkaansaari sijaitsee Vallisaaren ja Santahaminan välissä. Vallisaareen Kuninkaansaari yhdistyy pienen sementoidun kannaksen kautta. Saaressa pääsee helposti kulkemaan hiekkatietä vaikkakin välistä mäet nouseekin jyrkästi. Ainakin niin jyrkästi, että Ukkeli sai istua rattaden kyydissä. 

Niin Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa on merkityt polut, joita pitkin tulee kulkea. Kuninkaansaaren kierros on 2,5 kilometria ja Vallisaaressa sijaitseva Aleksanterin kierros 3 kilometriä. Kuninkaaren kierrokselle mahtuu alueen epävirallinen uimaranta, mutta ainoa paikka, jota suositellaan uimapaikaksi sekä hulppeat maisemat vanhojen pommisuojien päältä. Paikan päällä on retkeilypöydät eli siellä oli lupa kävellä.

Kuninkaansaaren kierroksen kierrettyämme harkitsimme  hetken aikaa Vallisaaren kierrosta, mutta päädyimme jättämään ne nähtävyydet seuraavaan kertaan. Sen sijaan kävimme jäätelöllä Jäätelökahvila Pajassa. Nam, oli hyvää. Ja sitten kotiin päiväunille...Meidän huippuhetket:

+ Merimatka - vain n. 20 minuuttia Kauppatorilta (+ Aava Lines henkilökunta ja laivakoira)
+ Pommisuojat/tunnelit
+ Kuivikekäymälät - ainakin heinäkuun alussa erittäin siistissä kunnossa
+ Kerrankin saa näyttää kieltomerkkiä, jos ei muuten lapsi usko pysyä reitillä (niin kuin merkkiä tunnistaisi...)
+ Jäätelö
+ Marjat ja herneet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!