Maaliskuun alussa saapui massaviestinä kutsu 1-vuotiaille tarkoitettuun rokotetutkimukseen. Rokotetutkimukseen osallistumalla oli mahdollisuus saada lapselle suoja meningokokkibakteeri A,C,W ja Y:tä vastaan. Nämä meningokokkibakteerin muodot aiheuttavat aivokalvontulehdusta, jota esiintyy tavallisimmin pikkulapsilla, teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla (Lähde: kutsukirje).
Tulevien Euroopan matkojemme vuoksi olemme huolehtineet rokoteasioitamme kuntoon, joten mahdollisuus laajentaa rokotesuojaa herätti mielenkiintoni. Keskustelimme mieheni kanssa aiheesta ja emme nähneet mitään syytä minkä vuoksi Ukkeli ei voisi osallistua tutkimukseen ja samalla säästäisimme noin 60 €.Osallistuisimme siis, jos olisimme sopivia. Tulevat reissut ja mahdolliset haittavaikutukset olivat kysymykset mitkä askarrutti ja Rokotetukimuskeskuksen nettisivuilta laitoin lisätietokaavakkeeseen mielessä olleet kysymykset.
Netin lisätietopyyntö-/yhteydenottokaavake ei vielä sido mihinkään, joten kaavake oli helppo tapa olla yhteydessä ja kysyä lisää aiheesta.
Parin päivän kuluttua sain soiton jossa kerrottiin tutkimuksesta ja minulle vastattiin kysymyksiini. Puhelun aikana sain lisätietoja ja samalla vahvistui päätös tutkimukseen osallistumisesta. 30 päivää kestävän tutkimuksen aikana matkustaminen ei ollut este eikä muitakaan rajoitteita ollut. Normaalista poikkeavia haittavaikutuksia ei ollut aiemmissa testausvaiheissa ilmennyt.(Normaalilla tarkoitan samankaltaisia oiretia mitä esim. Hib-rokotteesta voi saada eli kuumeilu, oireilu yms.).
Puhelun aikana sovimme 1. tapaamiskerran meitä lähimmälle rokotetutkimusklinikalle. Ohjeistuksena kerrottiin, että aikaa kannata varata n.1,5 h, koska tapaamiseen kuului lääkärintarkastus, verinäytteenotto sekä rokote, jonka jälkeen klinikalla piti olla 30 minuuttia. Rokotuksen jälkeinen aika sen vuoksi, että jos jotakin allergisia reaktiota ilmenisi, olisi apu välittömästi saatavilla. Mukaan pyydettiin ottamaan neuvolakortti, huoltajan henkilöllisyystodistus sekä halutessa syötävää. Tarjolla kuulema olisi pientä purtavaa, mutta jos haluaisi tarjota lapselle oikean ruoan pitäisi siitä huolehtia itse.
Sovittuna päivänä saavuimme hyvissä ajoin Itä-Helsingin rokotetutkimusklinikalle. Käytävä Itiksen kauppakeskuksesta Agenttitaloon löytyy Suomalaisen kirjakaupan ja R-kioskin välistä. En aiemmin ollut käytävää edes huomannut, mutta puhelimessa saamieni hyvien ohjeiden perusteella havaitsin sen välittömästi saapuessani Tallinnanaukion suunnalta Itiksen infopisteelle.
Nousimme hissillä klinikan kerrokseen ja soitettuamme ovikelloa ovi tultiin avaamaan. Klinikan aula on suhteellisen pieni, mutta tila on fiksusti järjestelty, monikäyttöinen ja siisti. Vaunuille löytyi vaunuparkki ja samassa paikkaa olisi ollut myös vaipanvaihtopiste vaippoineen. Riisuimme ulkovaatteet ja Ukkeli rupesi välittömästi leikkimään leluilla. Heille joita lelut ei kiinnosta tilasta löytyi pari sohvaa ja aikakausilehtiä luettavaksi.
Erillistä ilmoittautumistiskiä ei ole ja heti sisääntullessa kerroin nimemme. Puhelimessa oli jo kerrottu, että halutessa lapsen kyynärtaipeeseen voidaan laittaa puudutelaastari, jolloin verinäytteenotto ei satu. Halukkuutta laastariin kysyttiin ovella ja pyysin sen pojalle.
Hoitaja toi laastarin sekä minulle luettavaksi tiedotteen tutkimuksesta. Tiedotteessa oli selitetty tutkimuksen luonne, mitä tutkittiin ja miten. Sain tutustua materiaaliin kaikessa rauhassa. Puhelimessa mainittu pieni purtava oli erillainen valikoima keksejä, suklaakonvehteja, rusinarasioita, maissinaksuja sekä juomista (vettä, mehua, kahvia/teetä). Odotellessa annoin ukkelille rusinoita ja maissinaksuja. Noin vartin leikkimisen jälkeen Ukkeli päätti lähteä tutkimaan klinikkaa tarkemmin. Olin saannut paperit (8 sivua) luettua, joten lähdin pojan perään. Ukkelin matka päättyi oikeaan huoneeseen ja Ukkeli sai siirtyä leikkimään huoneeseen varatuilla leluilla.
Aluksi tarkistettiin henkilöllisyyteni sekä allekirjoitin suostumuksen lapsen osallistumisesta tutkimukseen. Toiselta holhoojalta ei tarvinnut erikseen olla kirjallista suostumusta. Kaavakkeessa löytyy kohta, johon voi rastittaa, että asiasta on keskustelu toisen huoltajan kanssa ja hänen myönteinen mielipide on huomioitu.
Kun muodollisuudet oli hoidettu, pyysi hoitaja lääkärin paikalle. Lääkäri kyseli tietoja yleisestä terveydentilasta sekä teki perustutkimuksen eli kuunteli sydämen ja keuhkot, katsoi korvat sekä kurkisti suuhun. Kun kaikki oli kunnossa niiltä osin, mitattiin vielä kuume. Ukkelin lähestyvä ruoka- ja nukkuma-aika taisi jo kummitella ilmassa, koska hän oli ärsyyntynyt jo tutkimuksen alussa ja kuumeen mittaaminen oli viimeinen piste. Vaikka kuume mitattiin kainalosta itkusta olisi voinnut päätellä kohteen olevan aivan muualla.
Seuraavana oli verinäytteen otto ja se ei tilannetta rauhoittanut lainkaan. Pistäminen ja sidoksen painaminen parin minuutin ajan menivät varmasti Ukkelin mielestä jo vapaudenriiston puolelle.
Tutkimuksessa klinikka käyntejä on kaksi ja kummallakin kerralla otetaan 5 ml verinäyte. Ensimmäisen käynnin näyte on verrokkinäyte 2. kerran näytteelle. Jälkimmäisestä näytteestä tutkitaan onko suojaavia vasta-aineita muodostunut ja minkä verran.
Näytteiden ja mittausten jälkeen oli vielä jäljellä rokotus. Tutkimuksessa tarkoitus on verrata kahta rokotetta keskenään. Rokotteet ovat tutkimusrokote MenACYV sekä NIMENRIX®-meningokokkirokote jolle on jo myönnetty myyntilupa. Tutkimukseen osallistuvat saavat jompaa kumpaa rokotetta. Tutkimuksen päätyttyä saa tietää kumpaa rokotetta lapselle on annettu. Halutessa saa myös tietää onko lapselle kehittynyt tarvittavat vasta-aineet. Lisärokotus on mahdollinen, jos lapsi ei ole saannut riittävää suojaa tutkimusrokotteesta.
Rokotuksen aikana piti Ukkelin vielä itkeä, mutta heti kun oli puettu, paijailtu ja suurimmat kyyneleet pyyhitty ei leikkiessä ehtinyt enää itkemään. Niin ne tunteen pienellä miehellä muuttuu.
Ukkelin keskittyessä jälleen leikkeihin, kävimme hoitajan kanssa läpi kuinka täyttää kotipäiväkirja ja merkitä ylös huomiot. 7. päivän aikana pitää merkitä havainnot liittyen pistoskohtaan sekä mitata kuume. Mukaan saatiin kuumemittari sekä mitta, josta katsoa punaisuuden/turvotuksen määrä millimetreissä. Tutkimusajalta (30 päivää) tulee merkitä terveyteen liittyviä huomioita (sairastelu, kuumeilu, sairaalakäynnit, lääkkeet) eli oleellinen merkittävä ylös.
Sovimme samalla 8. päivän soittoajan, sekä 2. käynnin. Toinen klinikkakäynti onkin sitten lyhyempi ja sisältää verikokeen oton, jota varten saimme kotiin puudutelaastarin laitettavaksi valmiiksi käteen.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tällä viikolla medioista on saannut lukea, että WHO varoittaa tuhkarokon leviämisestä Euroopassa. Tauti on lisääntynyt etenin maissa, joissa rokotukset on vähentyneet. Vaikka tiettyjen tautien määrät on rokotusten ansiosta vähentyneet, eivät ne ole hävinneet. Globalisoituminen ja ihmisten liikkuminen paikasta toiseen on vuorostaan nopeuttanut tautien levinneisyyttä. Lomamatkalainen voi tietämättään kuljettaa vakavan taudin maasta toiseen samalla altistaen esimerkiksi kanssa matkustajat taudille.Uusin lisäys kansalliseen rokoteohjelmaan on vesirokkorokote, jota aletaan antamaan syyskuusta lähtien maksutta 1,5- 11 vuotiaille lapsille, jotka eivät vielä ole tautua sairastaneet,
Kansallinen rokoteohjelman mukaiset rokotteet ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Tietoa kansallisesta rokoteohjelmasta ja rokotteista: Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL)
Matkustaessa ulkomailla jokainen voi halutessaan laajentaa rokotesuojaansa. Tietoa rokotussuosituksista: Rokote
Tietoa Rokotetutkimuskeskuksen toiminnasta ja avoimista tutkimuksista: Rokotetutkimuskeskus
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!