torstai 23. maaliskuuta 2017

Se ei ole kusi mikä päässä kiertää!


Lääkärilehti.fi Anu Wartiovaaran kolumni  sai nesteet kiertämään päässäni. Minulla ei ole terveydenhuollon taustaa tai osaamista, mutta olen vuosi vuodelta kiinnostuneempi siitä mitä kehossani tapahtuu.

Tähän mennessä olen oppinut, että on tärkeää syödä oikeassa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja. Vitamiineja ja kivennäisaineita unohtamatta. Vettä pitää juoda vähintään kaksi litraa päivässä, koska se auttaa kehoamme puhdistumaan. Uni ja lepo on myös tärkeitä esim. solujen uusiutumisen kannalta. Ja jotta soluilla on hyviä raaka-aineita uusiutua, tulee syödä oikeita asioita. Kierre on valmis.

Minulle on kerrottu, että vedenjuonnin tärkeyttä voi verrata pyykinpesuun: Ilman vettä ei pyykkikään puhdistu. Lääkärilehden kolumnin lukemisen jälkeen voin lisätä, että riittävä uni takaa sen lopullisen puhtaan tuloksen!

Kolumnissa on niin monta alan sanaa, että ihan kaikkea en ymmärtänyt (eikä tarvitsekaan), mutta pääviesti oli, että "nukkuessa aivojen läpi virtaa enemmän nestettä kuin munuaisten". Tuo neste on selkäydinnestettä ja "nousee" aivoihin kehon omien toimintojen avulla. Likvor-virran tarkoitus on puhdistaa aivoja unen aikana. Kun nukahdamme, neste kulkeutuu aaltomaisena liikkeenä aivoihin. Kun heräämme, tai meidät herätetään, virtaus loppuu nopeasti.

Luettuani kolumnin, sain uutta merkitystä unen tärkeyteen. Olen onnellisessa asemassa, että poikani on hyvä uninen ja antaa näin myös vanhemmille kunnon yöunet. Jokaisessa perheessähän ei ole yhtä hyvä tilanne.  Lapsen hyvät unet on antanut minulle (teko)syyn valvoa myöhempään. Olen laiminlyönnyt omia työehtosopimuksia kehoni kanssa ja näin ollen aiheuttanut turhaa kapinahenkeä kropassani. Kapina on vielä hiljaista mutinaa riveissä, mutta ajansaatossa voi oireilu näkyä. Jatkossa ajattelinkin palata 7,5-8h yöuniin ja laitetaan KIKYn kunniaksi vielä se 6 minuuttia ylimääräistä päälle. Jospa myös poikani jaksaa jatkaa valitsemallaan unirytmillä, vaikka asiasta ei ole erillistä sopimusta.

3 kommenttia:

 1. Kyllä tässä 1,5 vuoden univelassa alkaa kroppa ja mieli käymään kierroksilla. Sen huomaa, miten univaje syö ihmistä sisältä pikkuhiljaa ja aivot alkavat muuttumaan lähinnä elintoimintoja ylläpitäviksi elimiksi. Ajattelun tasolla aivotoiminta alkaa pikkuhiljaa hiipumaan 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksamista! Jospa tilanne helpottaa pikkuhiljaa ja pääset paikkailemaan univajetta.

   Poista
  2. Kiitos!
   Kyllä tämä tästä ja saadaan se omakin aivotoiminta joskus jaloilleen 😁

   Poista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!