keskiviikko 11. tammikuuta 2017

10+1 synttärisankaria, joille tulee pyöreät täyteen!Tänä vuonna juhlii Suomi 100 vuotista taivalta itsenäisenä valtiona. Suomi-neito ei suinkaan ole ainoa, jolla tulee pyöreät täyteen tänä vuonna. Sankareita toki on hurja liuta muitakin (esim. Kalevala Koru, Tuska Metal Open Air tai Procol Harum), mutta ajattelin lähestyä teemaa itselleni tärkeiden animaatio- ja piiroshahmojen kautta.


Pikku Kakkonen 40 vuotta

Ok, heti tuli jotain mikä ei ole animaatio- tai piiroshahmo, mutta Pikku Kakkonen on varmasti yksi katsotuimpia ohjelmia kautta sukupolvien. Muistan itsekin kuinka tärkeä ohjelma Pikku Kakkonen oli lapsuudessani. Olen syntynyt 1979, joten kuulun heihin, joiden koko elämän ajan on Pikku Kakkonen näkynyt. Lapsuudessani ei ollut montaa kanavaa, eikä myöskään ohjelmia ollut lapsille turhan paljon tarjolla. Ulkoilut ja iltaruoka oli ajoitettu Pikku Kakkosen mukaan. Ja jos alusta myöhästyi, oli se lapselle aivan yhtä paha paikka, kuin vanhemmat ei nähnyt puoli ysin uutisia. Muistan kuinka pelottava "varokaa heikkoja jäitä"-infovideo oli. Pikku Kakkosen synttäreitä vietetään 11.1.2017.

Myyrä 60 vuotta

Tsekkiläisen Zdenek Milerin luoma Myyrä piiroshahmo nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1957 elokuvassa Kuinka Myyrä Sai Housut. Minun sydämeeni seikkaileva herttainen hahmo on kaivautunut jo lapsuudessa, eikä sieltä ole poistunut ajan saatossa. Myös Krtek tai Little Mole nimen tunteva hahmo sopii kaikenikäisille värikkään, mutta sanattoman kerronnan ansiosta.

Nalle Luppakorva 60 vuotta

Puolalaista animaatiota edustaa Zbigniew Rychlickin 1957 luoma nalle-hahmo. Päähahmo, Nalle Luppakorva, kertoo lyhyissä nukkeanimaatioissa ennen nukkumaan menoa päivän tapahtumista ja tarinat päättyvät nallen hyvän yön toivotukseen. Nalle Luppakorva tuli tutuksi Pikku Kakkosen ohjelmistona. Luppakorvan tunnusmusiikki soi aina välillä korvamatona, siinä missä Pikku Kakkosenkin tunnari :)

Taikuri Savinen 40 vuotta

Tuula Pukkilan animaatiosarja Taikuri Savinen aloitti, yllätys yllätys, Pikku Kakkosessa vuonna 1977. Muistan kuinka pienenä haaveilin tekeväni muovailuvahasta yhtä hienoja hahmoja, Meillä tosin taisi olla kerralla vain yhtä väriä, joten toteutus jäi hieman puolitiehen. Toinen Tuula Pukkilan hahmo, josta pidin jopa enemmän, oli Lohikäärme Justus. Hetki jolloin Justukselle alkaa kasvamaan siivet on jäänyt mieleeni jopa hieman hämmentävänä asiana.

Seuraavat synttärisankarit edustavat nuorempaa ikäpolvea sarjojen maailmassa. 90-luvulla tarjottiin enemmän piirossarjoa myös aikuisempaan makuun. Osa sarjoista herätti suuria keskusteluja niiden soveltuvuudesta lapsille. Itsehän en ollut enää tuolloin lapsonen, joten hyvin tuli katsottua näitäkin:

Cow & Chicken 20 vuotta

Cow& Chicken ovat sisaruksia, joiden vanhemmista ei näkynyt kuin alakropat. Paholainen yritti keitellä omaa soppaansa, mutta ei aina siinä onnistunut. Nämä pätkät olivat lyhyitä ja omalla tavalla erittäin viihdyttäviä. Sarjan on luonnut David Feiss ja sarjaa tehtiin ainoastaan kaksi vuotta.


South Park 20 vuotta

Trey Parkerin ja Matt Stonen luoma sarja, kertoo South Parkin pienestä kaupungista ja sen asukkaista. Sarjan päähenkilöt ovat neljä ala-asteikäistä poikaa, joista etenkin Kennyllä on äärimmäisen huono tuuri. Sarja alkoi elokuussa 1997 ja se pyörii edelleen. Muistan kun sarja sai alkaessaan huomiota räävittömyydellään. Sarja on satiirinen ja tarttuu häpeilemättä ajankohtaisiin asioihin omalla tavallaa. Taisivatpa kerran Suomenkin pommittaa ydinohjuksilla.

Daria 20 vuotta

Silloin kun Music Television vielä näytti musiikkivideoita, näkyi sieltä toki ensimmäisten reality sarjojen lisäksi piirossarjoja, kuten Beavis ja Butt-Head ja  Daria. Daria taisi iskeä suomalaiseen mentaliteetiin tai sitten vain hahmon kyynisyys sopi omaan mielialaan. Darian luojat ovat Glenn Eichler ja Susie Lewis Lynn.

Kukkulan kuningas 20 vuotta

Mike Judgen ja Greg Danielsin luoman sarjan ensimmäinen jakso esitettiin 12.1.1997. Kukkulan kuningas kertoo jenkkiperheestä, ja heidän naapureistaan. Samaa tyyliä kuin Simpsonit, mutta aavistuksen realistisemmalla otteella. Sarjaa mielestäni näytettiin sunnuntai-iltapäivisin ja usein television ääressä istuin useamman tunnin putkeen, kun tämän lisäksi tuli muitakin sarjoja. Sarjan alkumusiikki on klassikko :)

Teletapit 20 vuotta

Kyllä, Tiivi-Taavi, Hipsu, Laalaa ja Pai ovat viihdyttäneet perheen pienimpiä jo 20 vuotta! Tätä sarjaa en ole itse katsonut, mutta en myöskään ole siltä välttynyt. Meilläkin uusi sukupolvi alkaa ihmettelemään Teletappien menoa ja kuunnellaan,  missä vaiheessa kuuluu "Uudestaan!".


Listan päättää henkilökohtainen suosikkini (jopa enemmän kuin Myyrä) joka ei missään nimessä ole piirros- tai animaatiohahmo vaan aivan ihana ihminen. Hän on aviomieheni, joka myös kuuluu tämän vuoden sankareihin. Synttäreitä ei tosin juhlita, mutta synttärireissuun yritetään toteuttaa ennen pääsiäistä. Juhlienvietossa olemme täysin vastakohtia, koska siinä missä hän ei juhli, suunnittelen minä jo omia nelikymppisiä.
:)

Jäikö listalta joku sankarihahmo/-ohjelma mikä olisi pitänyt muistaa? Onko sinulla jakaa muistoja mainitsemistani sarjoista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!