torstai 26. tammikuuta 2017

Matkamessut: 4 perhematkaa Eurooppaan + 1 kirja


Tavoitteeni oli löytää Matkamessuilta vinkkejä huhtikuulle suunnitellulle perhematkalle. Speksit oli, että paikassa pitäisi olla lämpimämpää kuin Suomessa, matkustuksen pitäisi olla suhteellisen helppoa ja perillä pitäisi löytyä 1,5 vuotiaalle viihdykettä. Kahden ja puolen tunnin aikana ehdin käydä useammalla ständillä, mutta moni kohde jäi katsomatta. Toiset jätin suosiolla väliin (kaukomaat) ja keskityin siihen miksi matkamessuille olin tullut. Perjantai-illan pari viimeistä tuntia oli hyvä aika kierrellä ja kysellä. Messuilla ei ollut liikaa ihmisiä ja messuemännilla/-isännillä oli aikaa kertoa, kun ei ollut ihmisiä jonossa. Ja sinnikkäimmät jaksoivat hymyillen vielä kerrata puheensa "kitutunnin" aikana, mutta oli monella ständillä oli jo luovutettukin siltä päivää.
Kohteista joihin tutustuin, nämä neljä paikkaa tuntuivat potentiaallisimmilta vaihtoehdoilta:

Bilbao

Bilbaon messuständi oli ensimmäinen paikka johon jäi kyselemään tarkemmin. Ensimmäisenä ständillä huomasin mahtavan kukkakoiran ja vasta sen jälkeen tuli mieleen tiedustella hieman tarkemmin kohteesta. Minulla oli mielikuva, että Espanjassa mennään, enkä ollut väärässä. Bilbao sijaitsee Pohjois-Espanjassa, Baskimaalla. Suomea puhuva, Bilbaossa asuva nainen kertoi minulle, että huhtikuussa on toki lämpimämpää, mutta sää voi olla vaihteleva. Sen lisäksi, että sain häneltä nipun esitteitä mukaan (sekä kaksi kynää, kartan ja muovikassin) hän suositteli kohdetta lapsiperheelle rantojen, ruokakulttuurin ja nähtävyyksien vuoksi. Ja onhan siellä Guggenheim museo, jos kaupungin nimi vaikutti kaukaisesti tutulta... Paras vinkki oli kuinka päästä Bilbaoon: Finnair tekee suorialentoja touko-elokuussa, mutta laskeutuu Biaritzeen (Ranskaan), josta on vielä noin kahden tunnin bussimatka. Toinen vaihtoehto, mitä hän itse käyttää ja suositteli lämpimästi, oli katsoa lennot joko Frankfurtin tai Münchenin kautta. Kummastakin menee 2 -3 lentoa päivässä Bilbaoon, joten vaihdosta huolimatta, oikein kikkailemalla, säästä matkustusaikaa ja pääsee suoraan perille.
Bilbaon ständin kukkakoira oli upea, ja vahdin ansiosta jäinkin kyselemään lisää


Kyproksen saari on kahden maan hallinnassa. Kyproksena tunnettu puoli on kreikkalaisten hallinnassa ja Pohjois-Kypros turkkilaisten. Kävin kummallakin ständillä ja kumpikin osasi kyllä vakuuttaa matkakohteena.

Kypros


Kahdelta suomalaiselta matkaoppaalta(?) sain seuraavat vinkit: Ruoka, rannat, helppo liikkua sekä lapsi ystävällinen ravintolakulttuuri (Kuten tuolla etelässä taitaa yleensä olemaan). Kohteiksi suositeltiin Pafosia, josta löytyy rantapoukamia ja suomalaisten suosimaa Agia Napa'a, josta löytyy enenmmän hiekkarantoja. Lentoja on Pafosiin sekä Larnakaan, ja Larnakasta on vain noin tunnin matka Lemesos'iin, jos haluaa sinne suunnata. Kreikka kuuluu Euroopan Unioon, joten lapsiperheen vuokratessa autoa saarella on samat säännöt lastenturvaistuimien käytöstä kuin Suomessa. Saarella tosin on vasemmanpuoleinen liikenne, joka on hieman eritavalla kuin meillä täällä.
Lapsille sopivia kohteita osattiin vinkata Pafosin ulkopuolella oleva eläintarha Pafos Bird park (Googlettamalla selvisi, että paikka on Pafos Zoo). Sieltä pitäisi löytyä lintujen lisäksi elefantteja ja kirahveja ja muita villieläimiä. Lisäksi lähistöllä on Pafosin vesipuisto (Aphrodite Water Park) sekä Pafos Lunapark, joka on jonkin sortin huvipuisto ja sijaitsee bussin päätepysäkin luona. (Googlettelemalla en mitään järkevää löytänyt, mutta todennäköisesti kohteita, joka varmasti selviäisi hetkessä paikan päällä:) ). Muita saamiani vinkkejä oli, että kauppakeskuksissa on yleensä leikkipaikkoja, mutta ne eivät sijaitse niinkään julkisen liikenteen reittien varrella. Lapset voi ottaa joka paikkaan mukaan. Hotelleista kannattaa kysyä vinkkejä, koska tietävät parhaiten.

Pohjois-Kypros


Pohjois-Kyprosta minulle esitteli englanniksi Lapida Hotel'in omistaja (jos oikein ymmärsin). Hän suositteli parhaaksi ajankohdaksi kesäkuuta, jolloin ei ole vielä liian kuuma. Heinä-elokuussa on liian kuuma lapsille. Huhtikuussa on jo lämminät ja keväällä on vihreää ja kukat kukkivat. Tosin rannalla voi olla vähän liian viileä (nuo neuvot pätevät varmasti tuolla Kyproksenkin puolella...) Matkustamisesta esittelijä osasi kertoa, että eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Larnakan kentälle (Kyproksen puolelle), mutta hotellin kautta järjestyy kuljetus rajan yli Laptaan, jossa hotelli sijaitsee. Laptasta on lyhyt matka Kyreniaan. Toinen vaihtoehto lentää Pohjois-Kyprokselle, ja jota he itsekin olivat käyttäneet matkamessuille saapuessa, oli lentää Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta. Tällöin laskeudutaan Lefkosaan, Ercan Havaalanin kentälle (ja hotelli järjestää toki kyydin täältäkin). Hotellin hintataso oli noin 25€/aikuinen/yö (vuosikas ilmaiseksi). Hotelli järjestää pyytäessä myös aktiviteettejä yms. . Kovin paljon en Pohjois-Kyprokseksta vinkkejä saanut, mutta ei tämäkään pahalta vaikuttanut. Perheomisteinen hotelli olisi varmasti miellyttävä kokemus.

Malta

Maltan ständillä vietin aika pitkän pätkän ja opas kertoi monta hyvää vinkkiä. Hän merkitsi minulle karttaan kohteita missä kannattaa käydä, mutta eräs vanhempi messuvieras päätti ottaa kartan itselleen. Katsahdimme oppaan kanssa toisiamme ja mitään asiaan kommentoimatta opas piirteli minulle uudet ympyrät karttaan :) Mutta asiaan: Myös Maltalla tarkenee huhtikuussa. Saari on pieni ja kaikki lähellä. Autolla ajelee helposti rantojen välillä, jos tuulet eivät olekaan suosiolliset toisella puolen. Saari on kuulema muodoltaan "nouseva" joten Vallettan puoleinen ranta on loivempaa, kun taas toisen puolen rannalta löytyy jyrkänteitä. Sieltäkin uimarantoja toki löytyy. Hotellia ei kannata Vallettasta etsiä vaan katse kannattaa suunnata Slieman tai St.Juliansin alueelleelle. Katseen suuntaaminen paikan päällä on kuulema helppoa myös, koska Vallettan rannalta näkee Sliemaan, niin lyhyet on siellä välimatkat. Nähtävyyksiä saarella on esimerkiksi vanha pääkaupunki Mdina, jonka keskiaikaiset rakennukset on valaistu iltaisin kauniisti (näin minulle kerrottiin).Vallettan ja Slieman välille jäävä Manoel Islandilta löytyy tivoli. Tosin tivolin epäiltiin olevan auki vain sesonkiaikana, johon taasen huhtikuu ei kuulu. Liikenteestä osattiin kertoa, että Maltallakin ajellaan vasentareunaa, mutta jos autolla ajelu ei houkuta, toimii julkiset hyvin, eikä taksikaan kovin kallis ole. Esimerkkinä taksi lentokentältä Vallettaan n.15 €. Sukeltajille alueelta löytyy upeita kohteia, mutta sukeltamista ei 1,5 vuotiaan kanssa ihan vielä olla mahdollista kokeilla.


Kaikki kohteet vaikutti kivoilta, mutta päätöstä meidän perhematkakohteesta ei vielä tehty. Pitää jatkaa arvioimalla lentoja, hotelleja ja tietenkin sitä omaa budjettia. Matkan etsintöjen jatkuessa voin selailla pientä opusta, jonka ostin matkamessuilta. Ensimmäisen kirjamyyntipisteen kiersin taidokkaasti, mutta seuraavaa piti katsoa tarkemmin, kun kirjat oli vain 2€ /kpl (tuommoiset hinnat nostaa sisäisen sulo vilenin esille). Matkaoppaiden joukosta löysin Lasten kanssa matkalla -matkaoppaan. Kirja on vuodelta 2013 ja tekijöinä Kalle Niinikangas ja Ville Ropponen. Nopeasti selattuna näytti siltä, että kirjasta varmasti löytyy vinkki poikineen. Reissaaminen ei Ukkelin kanssa ole aivan vierasta, mutta on se eri asia lähteä laivalla Tallinnaan/Tukholmaan, kuin lentäen kohteeseen X. Myönnetään, että hieman minua mietityttää miten lentomatka menee. No, se on sen ajan murhe 😃(ja hyvinhän se menee, ja jos ei mene, niin ei mene).


Onko sinulla suositella mitään kohdetta meille? Ja mitä kokemuksia 1,5 vuotiaan kanssa lentokentiltä ja lentokoneesta? Mitä mukaan? Mistä vuokrata pussi matkarattaille? Onko joku nippelitieto, mitä kukaan ei ikinä muista kertoa (esim. kakkavaipan vaihto koneessa?)? Ja kaikkea muuta tuollaista...
Matkamessujen aulassa teemana oli viidakko - Welcome to the Jungle

3 kommenttia:

 1. Malta on meilläkin yksi matkahaave ja Espanjahan toimii aina! Samoin Teneriffa on ollut pitkään listalla (Teide!) mutta se on aina jäänyt jonkun toisen reissun alle.

  En ole vieläkään saanut hiottua loppuun matkavinkkejä lapsiperheille, mutta ehkäpä sitten Karibian reissun jälkeen. Kaupunkilomavinkit auttaa kuitenkin alkuun: Vinkit kaupunkilomalle by Lähinnä Kauempana

  Kannattaa tutustua myös www.lapsiperheenmatkat.fi!

  Mukavia matkapohdintoja, eiköhän joku kiva kohde löydy teidänkin perheelle!

  t: Kati, Lähinnä Kauempana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään odottamaan vinkkipostaustasi, vinkkejäsi onkin tullut jo luettua :) Tässä on vielä onneksi aikaa, niin ei tarvitse hötkyillä asian suhteen. Kiitoksia linkkivinkistä ja Teneriffa laitettu tutkittavien listalle :)

   Poista
 2. Maltalle haaveilen minäkin meneväni :) Kyproksella olen käynyt useammankin kerran ja toukokuussa pariksi viikoksi taas. Madeira on myös kiva, mutta sinne on hitusen pidempi lento. Mallorca ja Kreikan saaristo ihania myös, mutta huhtikuussa voi olla viileämpää - riippuu mitä etsitte :) Portugalin rannikko on kiva myös. Itse myös tykkään ihan perus Kanarian saarista - tuo Teneriffa on kiva ja Puerto Rico on myös paikkana kiva :)

  Syksyllä kirjoittelin muuten meidän joulunajan reissusuunnitelmista blogiini, siellä voi olla jotain vinkkejä jos kiinnostaa tsekata :)

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!