tiistai 2. toukokuuta 2017

Räkänokan pelastustarpeisto


Syystä tai toisesta, on nuhataudit kiusannut Ukkelia tänä talvena vähän väliä. Räkänokkaisuus onkin tullut tutuksi ja keinoja hoitoon, sekä olon helpottamiseen on opittu. 

Kun kyseessä on räkätauti, ei siinä auta kuin aika, mutta onneksi helpotuskeinoja on olemassa. Etenkin yöunet olemme saaneet turvattua käyttämällä seuraavaa kaavaa: Sängyn pääpuolen nostaminen, nenäsumutteet (avaava sekä suolasuihke) sekä Baby vac. 

Onko Baby vac tuttu? Jos ei, voi sen toimintaperiaate säikäyttää: kytke välikappale imuriin ja aseta suukappale lapsen sieraimeen. Kyllä, imuri ja lapsen nenä samassa lauseessa.

Raskausaikana ei miespuoliset työkaverini jakaneet lapsenhoidollisia neuvoja, mutta yksi heistä sentään antoi käytännöllisen vinkin: Ostakaa Baby vac. Kahden lapsen isän sanomana uskoin kerralla hänen vakuutteluun laitteen toimivuudesta. Kun Ukkelille tuli ensimmäinen nuha, lähetin mieheni välittömästi ostamaan Baby vac:in. Hän tosin ei uskonut, että laite voisi toimia/olla turvallinen. Hänen mieli muuttui ensimmäisen kokeilukerran jälkeen.

Baby vac:ssa imutyön tekee imuri ja letkustorakenne pienentää virtaustehoa niin, että imuri ei vedä aivoja mukana. Olen testannut Baby vac:ia itseeni ja paketin ohjeistusta kannattaa kyllä noudattaa. Liian monta sekuntia suutin sieraimessa alkaa tuntumaan epämukavalta. 
Kuva: Yliopistonapteekin nettisivu

Sain kaverilta NenäFriidan ja se on kätevä nuhan alku- ja loppumetreillä, kun tavaraa ei tule enää niin paljon. Silloinkin imijältä meinaa maailma pimentyä, jos ei muista hengittää normaalisti välissä. NenäFriida on siis manuaalinen versio Baby vac'sta. Toisin kuin paketin kuva antaa ymmärtää, ei se niin helppoa ole pitää lasta paikallaan, työntää suutin sieraimeen ja yrittää imaista samalla. Sen vuoksi se hengittäminenkin voi unohtua, kun yrittää hoitaa homman asap.

Ukkeli ei kyllä ole ihastunut kumpaankaan imutapaan, mutta etenkin Baby Vac:in osalta hän on myötämielisempi ja parin imaisukerran jälkeen usein on itse työntämässä suutinta suuhun nenään. Kokonsa puolesta emme Baby Vac:ia pitäneet matkoilla mukana vaan silloin hygienialaukkuun on sujahtanut NenäFriida.
Kuva: Yliopistonapteekin nettisivu

Nenäsumutteista suolasuihke, etenkin Physiomer Baby Mist Nenäsuihke, oli käytössä ennen kuin Ukkeli täytti vuoden ja sai ottaa käyttöön avaavat suihkeen. Avaavaa ei tule käyttää kuin maximissaan viisi päivää, joten ajoitamme käytön pahimpaan tukkoisuuteen. 

Kun nenä on tukkoinen, on sängyn pääosan nostaminen tehokas keino parantaa yöunia. Toimii myös aikuisille! Emme ole hankkineet erillisiä kaupasta ostettavia paloja sängynjalkojen alle vaan kirjahyllyssä lukemattomana olleet tietokirjat on saaneet uuden elämän sängyn kohottajana. 

Vauvana käytössä olleet harsoliinat ovat myös saanneet uudenelämän nenäliinoina. Usean pesun jälkeen harsot ovat mukavan pehmeitä ja niillä on helppo pyyhkäistä vuotava nenä päivän aikana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!