torstai 23. helmikuuta 2017

Annalan Nurmesta lastenhuoneen somistusta

Yhteistyöpostaus K&H Annala Oyn kanssa. Yhteistyö on saatu Mammalandian kautta.

Arki-iltana 5,5 tuntia ja mitä sain aikaiseksi? Muistutuksen miksi en alkanut verhoilijaksi, vaikka perustutkinnon huonekaluverhoilusta olenkin suorittanut 😃 Ei vaineskaan. Vaikka hetkiä itsetutkiskelulle löytyi saumurin surratessa, sain aikaiseksi myös päällisen taittopatjalle, ja näin ollen jotain nättiä ja kestävää lapsen huoneeseeen.

Ukkeli muutti vuodenvaihteessa omaan huoneeseen ja siitä lähtien huonetta on sisustettu pikkuhiljaa (=homma on täysin kesken). Huoneesta myytiin lokakuussa pois vierassohva ja väliaikaista makuusijaa ennen olohuoneen sohvan päivittämistä ajoi taittopatjan. Ostimme patjan sillä ajatuksella, että teen siihen jossakin vaiheessa irtopäällisen. Päällisen tehtävä olisi suojata patjaa lialta, kissankarvoilta sekä ryhdittää patjaa niin, että se toimisi leikkialustana sekä istuimena. Kuten moni muukin projektini, antoi tämä odottaa hetkeä parempaa.

Sopiva hetki ilmeni, kun yhteistyö K&H Annala Oyn kanssa varmistui. Kaikista ihanista vaihtoehdoista päädyin yksiväriseen ja kankaiksi valitsin Annalan valmistamat Nurmi 13 ja Nurmi 12. Nurmi 13 on väriltään harmaa ja Nurmi 12 valkoinen, mutta toisin kuin verkkokaupan mallikuvat antoivat ymmärtää, on kumpikin kangas luonnossa asteen tummempi, sekä struktuuriltaan vahvempi. Tämä ei minua lainkaan haitannut. Olen erittäin tyytyväinen kankaiden väriin ja eläväiseen sävyyn.

Kankaita valitessa minulle oli tärkeää helppohoitoisuus ja hankauskesto, koska patja päällisineen tulisi olemaan taaperon huoneessa. Varmasti jokainen yli vuosikkaan vanhempi tietää, mitä se huonekalujen osalta tarkoittaa. Hankauskesto Nurmi -kankailla on 50 000, joten sen puolesta kangas soveltuu julkisten tilojen tarpeisiin. Kaiken järjen mukaan, jos teräaseita ei lapsi käsiinsä saa, pitäisi päällisen kestää yhden nuoren miehen könyämiset ja leikit :) Kankaan voi puhdistaa vedellä matalassa lämpötilassa, joka myöskin on hyvä asia, jos roiskeita "ilmenee". Itselleni lisäarvoa tuo myös tieto, että kankaat on valmistettu Suomessa ja Annala on ainoa huonekalukankaita Suomessa valmistava yritys. Annalan sukuyrityksen juuret vievät aina Suomen itsenäisyyden vuoteen, kun 1917 perustettiin Huopatehdas. Kolme vuotta myöhemmin viimeisen sotakorvauslastin puksutettua rajan yli ja Suomen palattua sorvin ääreen Helsingin Olympialaishuumasta, perustivat Heikki ja Kalle Annala K&H Annala Oy:n valmistaakseen huonekalukankaita vaurastuvan kansakunnan kasvaneisiin tarpeiseen.


Annalan kankaita verhoomolla

Tällä erää Annalan ei tarvinnut vastata suurten ikäluokkien tarpeeseen, vaan pienempi pätkä kangasta riitti toteuttamaan suunnitelmani. Luonteeni ei antanut päällistä tehdä helpoimman kautta, vaan halusin kanteen yksilöllisen eläinkuvion. Suunnittelin kuvaksi kissa- ja hiirinaamiot, jotka toteutinkin, mutta huomattavasti yksinkertaistaen alkuperäisestä. Lopputuloksesta tuli hyvä, vaikka kuvaa olisi vieläkin voinnut yksinkertaistaa. Kangas ei ollut aivan paras mahdollinen kuvion tekoon, koska kankaasta irtoaa herkästi lankoja. Irtoavat langat, ammattilaissaumuri ja kokemattomat kädet ei ollut paras yhdistelmä, joten oppia ikä kaikki. Kertayrittämällä sain kuvat ommeltua, joten aivan mahdoton homma ei ollut, ainoastaan tekijässä vika.

Siinä kuvia saumuroidessa koin flashback'in vuoteen 2005 (tai niillä main), kun opiskelin ammattikoulussa ja yhtenä asiakastyönä oli nojatuoli, mihin käytettiin sattumalta samaa Nurmi 12 -kangasta. (Kangasta valitessa tätä en muistanut, mutta asia palautui illan aikana mieleen). Ammattikoulun asiakastyö oli tuskainen urakka uustuotantomööbelin kanssa. Huonekalusta lohkesi lakat joka kerta, kun siihen ampui niittipyssyllä. Langan purkautuminen ja amatööriasialla ei ollut tuskaton näky, mutta valutetusta hiestä ja kyynelistä huolimatta, kangas pysyi tuolloin vaaleana ja asiakas sai tuolinsa.

Nurmi 13 itsessään on kauniin harmaa ja tuntuu lämpimältä sekä samettiselta käden alla. Kangas on paksua ja laadukkasta. Annalan kankaat ovat allergiaystävällisiä kemikaalivapaita tuotteita, joten minun ei tarvitse miettiä sitäkään puolta Ukkelin paijatessa päällistä tai loikoillessa siinä vaippasillaan. Ukkelilla on kunnon paijauskausi menossa, ja siihen kuuluu lähes kaiken ihanan ja pehmeän (tyynyt, kissa, peitto, toppapuku yms) paijaaminen.

Urakoinnin jälkeen jokasuuntaan levähtävä vaahtomuovitaittopatja sai ryhtiä ja tuntuu istuessaan kovemmalta, kuin ilman päällistä. Musta taittopatja oli ennen päällistä kunnon kissankarvamagneetti. Nyt kissankarvat ei näy ja parin päivän kokemuksella voin sanoa, että karvat on myös helpompi puhdistaa. Patjasta syntyi käytännöllinen rahi, joka sopii Ukkelin huoneeseen, kuin myös tarvittaessa olohuoneeseen.

Jälkiviisautena olisi minun kannattanut käyttää hetki aikaa kuviokankaan valintaan ja vierailla Annalan Showroomissa Helsingin Runebergin kadulla tutustumassa kankaisiin. Siellä olisi päässyt tunnustelemaan kankaat, näkemään todelliset värit sekä kysymään neuvoa myyjältä.
Ylimmäinen koemakaaja

Nykypäivänä turhan moni hylkää vanhan, hieman kuluneen huonekalun ja ostaa tilalle uuden. Mahdollisesti kalusteen uudelleen verhoilu ei edes tule mieleen tai sitten säikähdetään hintaa. Useita tunteja käsityönä korjattu ja kestävillä kankailla päällystetty huonekalu ei ole ilmainen, mutta ajanmyötä se maksaa itsensä takaisin. Olen ollut opiskeluaikoina todistamassa arviointitilaisuutta, jossa asiakas totesi, että tuohon hintaan saa (eräästä huonekaluliikkeestä) kaksi uutta. Totta, mutta verhoilijan käsientuotos kestää vuosia pidempään, kuin edullisesti hankittu. Jos itseäsi mietityttää olisiko sinun huonekalusi verhoiltavissa, kannattaa olla yhteydessä verhoilijaan. Arvonsa tunteva ammattilainen kertoo nopeasti mitä on tehtävissä ja antaa hinta-arvion. Hinta muodostuu työtunneista, käytetyistä materiaaleista sekä kankaasta. Huonekalukankaissa on eroja ja syystäkin hintalapun hinnat vaihtelee. Annalan kankaat on Suomessa suunniteltu ja eurooppalaisista raaka-aineista Suomessa valmistettu, joten valitessa Annalan kankaat ei hintaa kannata säikähtää vaan tukea suomalaista osaamista ja käsityöperinteen vaalimista. Kirpputorin muutaman kympin ostoksesta voi pienellä investoinnilla saada laadukkaan arvohuonekalun, joka kestää ns. isältä pojalle.

Projektia suunnitellessa oli selvää, että kotivehkeillä en työtä edes yrittänyt aloittaa. Saumuri on aivan ehdoton, jos haluaa varmistaa reunojen kestävyyden. Huonekalukankaat ovat myös sen verran paksua tekoa, että kotikoneella saa töitä tehdä moottorin piiputtamiseen asti. Onnekseni ystäväpiiriini kuuluu verhoiluammattilaisia ja Verhoomo Unelman Mari antoi minun lainata koneitaan ja ilman hänen apuaan en olisi selvinnyt työstä yhdessä illassa.

Inspiraation lähde oli Mrs. Mighetton taulu, jonka ostin Tukholmasta pikkujouluristeilyllä


4 kommenttia:

  1. Hieno rahi tuli! Olet kyllä taitava käsistäsi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Oli kyllä mukava pitkästä aikaa päästää tekemään käsillä jotain, mutta en siitä päivä työtä ottaisi :)

      Poista
  2. Vau! Tosi kiva! Hih! Kotona kun rupeaa katselemaan liikaa ympärilleen muutama tunti verhoiluaikaa kuulostaa jo ihan hyvälle. ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)Opiskelujalta muistan kuinka mieltärentouttavaa verhoilu parhaillaan oli (ei aina!). Siinä pitää keskittyä yhteen asiaan jolloin ympärillä olevat asiat unohtuu. Meditaatiota tai joogaa en ole harrastanut, mutta samanlaiseen tilaan olen päässyt kyllä seiniä maalatessa, sekä seinäkiipeilyssä. Joskus on hyvä käyttää aikaa johonkin ihan erilaiseen :)

      Poista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!