lauantai 11. helmikuuta 2017

Ei somea lukita yöksi - Sosiaalinen media arjessa


Sosiaalinen media on osa päivittäistä arkeamme. Sosiaalinen media, eli some, määritellään kanavaksi, jossa jokaisella on mahdollisuus viestintään ja sisällöntuottamiseen. Yksinkertaisuudessaan voi sanoa, että jos pystyt kommentoimaan, olet osa somea.

Kun lehtien mielipide- ja tekstaripalstat on koettu liian hitaiksi vaikuttaa, on perinteinen media hylätty ja löydetty somelaaksosta reaaliaikainen kommentointikanava. Somessa itsekukin voi jakaa ajatuksiaan nimettömästi, avattarena tai omana itsenään. Äänensä kuuluville saaminen on helppoa, koska kanavia on monta ja some on aina auki.

Helppous, viestin jaettavuus ja ajatus mahdollisuudesta vaikuttaa, tai saavuttaa mainetta, voi kiehtoa monia ja olla syy jakaa viestejään eri palvelimissa. Anonyymiyden ja nimimerkin taakse piiloutumisen kuvitellaan antavan luvan kommentoida mitä tahansa, ja kennelle tahansa. Hekin, jotka kommentoivat omalla nimellään, eivät välttämättä mieti seuraamuksia ja sitä mitä kaikkea he kommentoidessaan edustavat. Riippuen henkilön asemasta, hän tahtomattaan edustaa suurempaa kokonaisuutta.

Kirjallinen viestintä on lajissaan haastavimpia, koska viestisisällön ymmärtämiseen vaikuttaa esimerkiksi lukijan sen hetkinen mielentila. Tekstin laatijalla on vastuu tuottaa ymmärrettävä kommentti. Kommenttia kirjoittaessa tulee sisältö, sanojen käyttö, tyyli, asennoituminen asiaan jne. olla kohdillaan. Kommentoijia löytyy jokaisesta yhteiskuntaluokasta ja jokaiseen tarpeeseen. Oma mielipide tai ei, jokaiselle löytyy väylä viestiä sekä viestille  oma lukijakuntansa. Jos kuvittelemme sosiaalisen median Muumilaaksoksi, millaisia kommentoijia meille tulisi vastaan?

Muumipeikko - Peräkammarin poika. Tämä kommentoijatyyppi kaipaa seikkailuja, vaikka sitten somesta. Kotiin on kuitenkin aina hyvä palata ja näin ollen reissutkaan ei kovin kauas ulotu tai ainakaan liian pitkäksi aikaa. Maailmankuvaa on laajennettu vähintään facebookissa ja 24suomi -keskustelukanavalla. Kommentoija mielellään jakaa  näkemyksiään miettimättä suuremmin seuraamuksia. Todennäkäisesti jälkiä puidaan sitten yhdessä vanhempien, ja koko kylän, kesken.

Muumimamma - Pullantuoksuinen äitihahmo, joka kaivaa käsilaukustaan niksit, marttakerhon -ohjeet sekä kertoo tarvittaessa kuinka tehdä pihkavoidetta tai variksenmarjahyytelö. Hyvää tarkoittavat ja harkiten kirjoitetut kommentit eivät halua loukata ketään, vaan auttaa ja ilahduttaa lukijaansa.Valitettavasti konteksti voi olla vain väärä. Surffailee sujuvasti netissä, mutta mielellään lukee uutiset edelleenkin teksti-TVstä tai sanomalehdestä.

Muumipappa - Lukee mielellään keskustelupalstoja ja yömyöhäsellä muutaman rommitotin jälkeen jakaa pikkusihneissään elämän viisauksiaan.

Niiskuneiti - Yolo. Nettikamera, selfietikku ja oma kanava. Mitä muuta ihminen tarvitseekaan? Jos se on kuvattavissa, jaettavissa ja tykättävissä täytyy silloin toimia niin. Instagram ja Snapchat on vähimmäisvaatimuksia ja kommentitkin voi tiivistää lyhenteisiin tai yhteen sanaa. Ihanaa ♡ . Tulevaisuuden toiveissa ala sosiaalisessa mediassa esim.bloggaaja, oma Youtube -kanava tai muu vastaava.

Pikku-Myy - Kriittinen, aggressiivisuuteenkin taipuvainen, joka jaksaa jankuttaa aiheesta, kunnes keksii seuraavan mielenkiintoisemman aiheen. Mikään ei ole pyhää ja oma mielipide on ainoa oikea. Suorapuheisuus aiheuttaa ongelmia, mutta toisinaan osuu myös naulankantaan ja näin löytää ajatuksilleen kannattajia. Yksinhuoltajaäiti, suuri sisarkatras tai muu suuresti elämään vaikuttanut asia on antanut kommentoijalle puhtia näyttää paikkansa maailmassa. Maasta se pienikin ponnistaa.

Hemuli - Erikoisalanaan erikoisosaaminen. Näiltä kommentoijilta saa faktoja pöytään pyytämättä ja nämä kommentoijat viihtyvätkin parhaiten oman alansa keskustelupalstoillla, joissa on hyvä jakaa tietouttaan samantasoisten keskustelijoiden kanssa. Amatöörien kanssa keskustelu on piinaa, koska he eivät tiedä mistä puhuvat.

Nuuskamuikkunen - Metsäfilosofi, joka jakaa harkiten neuvojaan. Toisinaan kommentit ovat hieman kryptisiä, mutta niihin ei saada lisävastausta, koska kommentoija on pakannut telttansa ja lähtenyt ongelle seuraavaan somekanavaan. Itsenäinen ja osin omavarainenkin kommentoija ei välttämättä ymmärrä muiden pointteja, mutta se ei ole este millekään. Iätön nuori kapinallinen on valmis asettumaan poikkiteloin auktoriteetteja vastaan samalla kun siteeraa suurimpia filosofeja twitterissä.

Vilijonkka - Oman elämänsä Vuoden paras äiti -kilpailun osallistuja, joka puolustaa raivokkaasti jälkikasvuaan, kasvatusmetodejaan sekä tarjoaa neuvojaan niin kodinlaittoon kuin lastenkasvatukseen. Kärkäs puuttumaan asioihin vaikka omassa elämässä olisi vielä parantamisen varaa, huolimatta viimeisen päälle filtteröidystä profiilikuvasta. Superuser keskustelupalstoilla (esim. Vauva.fi) ja Facebookin äiti-ryhmissä. Mahdollisesti tämän kaiken lisäksi pitää henkilökohtaista blogia perhe-elämänkuvioista. Aktiivinen sosiaalinen elämä (somessa).

Haisuli - Somelaakson kiusaaja. Yleensä tulee trollaamaan vain saadakseen siitä iloa ja aiheuttamaan kaaosta muissa kommentoijissa. Ei välitä mitkä on seuraamukset, kunhan saa oman ilon. Esiintyvät harvemmin omalla nimellä.

Mörkö - Keskustelun tappaja. Kommentoija onnistuu jäädyttämään keskustelun ja usein on ei-kaivattu vieras. Nimi on tunnettu, joten ilmestyessään mukaan keskusteluun kaikki odottavat pahinta. Näiden kommentoijien tarvetta kommentoida ei useinkaan ymmärretä. Kommentoija on vaatimassa mahdottomia keskustelukumppaneiltaan ja näin ollen ei myöskään ole kaivattua seuraa.

Näin jälleen kerran on aktiivinen somepäivä edennyt iltaan, mutta jossakin päin maailmaa on aamu ja somettajat heräävät pikkukoloistaan. Somelaakson asukkaiden on aika käydä nukkumaan, mutta eihän sielläkään oikeasti nukuta, vaan näyttöjen sinisen valon loisteessa valvotaan yömyöhään. Mehän kaikki jo nimittäin tiedämme, että ei somea ei lukita yöksi.

Mikä sinun hahmosi on? Kuka unohtui joukosta ja millainen hän olisi kommentoijana? 

Tämä postaus on tehty helmikuun yhteistyöpostauksena Mammalandian kanssa. Mammalandian kotisivun löydät täältä ja Facebookiin pääset kommentoimaan täältä.

Innoituksen postauksen tyylistä sain Muumien remasteroituihin jaksoihin ja uusien ääninäyttelijöiden valintaan liittyneestä keskustelusta. Muumit eivät tainneet ylittää someraivon kynnystä, vaikka kaikki kommentoijat eivät uusista äänistä lämpene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!