keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Vinkit edulliseen matkustamiseen Lontoosta Bathiin - Perhelomalla Englannissa


Bath on historiallinen kylpyläkaupunki Lounais-Englannissa. Vierailumme Bathissa ajoittui kesäkuun puoleenväliin ja meno-paluu Lontoosta tapahtui linja-autolla.

Bathiin ajaa suoria linja-autoja Heathrowlta, mutta koska lensimme Gatwickille, lähtöasemamme oli Victoria linja-autoasema (Victoria Coach Station), johon Victoria juna-asemalta on lyhyt, hyvin kyltitetty, kävelymatka.

Gatwickiltä pääsee Victoria juna-asemalle junalla ja itse olimme ostaneet liput etukäteen netistä Gatwick Expressiin. Etukäteen ostettu, vapaalla matkustusajalla oleva junalippu on huoleton, eikä tarvitse jonottaa paikanpäällä.
Victoria Station (juna-asema)

Matkustimme Bathiin National Express bussilla ja liput ostimme netistä noin tuntia ennen lähtöaikaa. Liput olisi voinnut ostaa myös linja-autoyhtiön lipunmyyntipisteestä, mutta nettilippu on edullisempi. Linja-autoyhtiön sivuilta löytyy tarjouksia ja maksaminen tapahtuu helposti luottokortilla.

Victoria Coach Stationilta lähtee monen muunkin linja-autoyhtiön bussit (esim. Megabus, Eurolines) jotka ajavat Lontoon ulkopuolisiin kohteisiin ulkomaita myöten. Lähdöt samaan kohteeseen voivat olla samaan aikaan, mutta linja-autoyhtiöt huolehtivat ainoastaan omista lähdöistä (tämän opimme kantapään kautta). Kohdekaupungissa linja-auton määränpää ei ole välttämättä sama, vaan määrittyy sen mukaisesti mille asemalle linja-autoyhtiö on tehnyt sopimuksen. Esim. National Express ja Megabus eivät Bathissa aja samalle linja-autoasemalle.

Melkein myöhästyimme kyydistämme, koska jonotimme väärään bussiin. Hieman ihmettelimme eri linja-autoyhtiön nimeä, mutta arvelimme sen ajavan linjan. Tapahtuuhan tuota lentokoneyhtiöilläkin. Olimme tarkistaneet lähtöajan ja laiturin asemalle tullessa, mutta emme kiinnittäneet huomiota linjan numeroon, ja näin meiltä jäi huomaamatta, että samaan aikaan samaan paikkaan lähti kahden yrityksen kuljetukset.

Linja-autojen myöhästyminen oli meidän onnemme ja löysimme pienen juoksun jälkeen oikean lähtölaiturin, todetaksemme vain, että moni odotti vielä kyytiä. Kaikki linjat oli tuonna päivänä myöhässä keskustassa tapahtuneen kolarin vuoksi ja lopulta klo 13 lähteneen linja-auton alkuperäinen lähtöaika olisi ollut jo 11.30. Meillä oli liput klo 12.30 lähtöön, mutta koska kyytiin mahtui, ei  meidän tarvinnut jäädä odottamaan seuraavaa autoa (en tiedä auttoiko asiaan huudahdukseni lapsen olemassaolosta).
Matka sujui leppoisasti...

...ja autossa sai nukuttuakin

Linja-auto oli kotimaan pitkänmatkan bussien tasoa ja lapsille löytyi istuinkorokkeet. Bussissa noudatettiin lakisääteistä turvavyöpakkoa. Vaikka kolmen tunnin bussimatka tehtiin aamuisen lentomatkan (Helsinki-Lontoo) päälle, Ukkeli jaksoi istua paikallaan turvavyöhön kytkettynä koko matkan. Välillä hän otti päiväunet, katseli moottoritiellä ajavia rekkoja sekä söi matkaeväitä. Liikkumaan bussissa ei mahtunut, mutta pienen pyörähdyksen sentään pääsi käytävällä tekemään matkalla vessaan.

Välipysähdyksiä ei ollut monta ja ne tapahtui vasta matkan loppuvaiheessa. Normaalireitti kulkisi Heathrow'n kautta, mutta myöhästymisen vuoksi ajamamme linja jätti lentokentän välistä ja pysähdyspaikat oli Cirencester, Chippenham ja Rudloe ennen Bathin linja-autoasemaa. Olisin voinnut jäädä pysähdyspaikkakunnille, koska jokainen niistä edusti idyllistä,televisiosarjoista tuttua Englantilaista pikkukylää, jossa pakosta tapahtuu vähintään yksi kesäinen murha (ainakin jos Midsomer Murdersia, Neiti Marplea tai Hercule Poirotia on uskominen).
Tämän hotellin seinään oli maalattu ikkunat

Sateenvarjot oli Bathin juttu

Bath itsessään jatkoi tätä nättien kylien sarjaa vanhoine kivirakennuksineen ja perienglantilaisella arkkitehtuurilla. Matkamme jatkui paikallisbussilla yöpaikkaan ja loma, sekä kaikki nähtävyydet, oli vielä edessä.

Lontoo - Bath:
-Bathiin pääsee junalla, sekä linja-autolla. Linja-auto hitaampi, mutta edullisempi. Linja-autohinnat per aikuinen (netissä, alkaen) esim. National Express £ 7 / Megabus £ 5
- Linja-autossa turvavyöpakko
- National Expressin bussissa WiFi sekä vessa. Kuski ei kuuluta pysäkkejä vaan huikkasee ne edestä.
- Lontoosta järjestetään myös matkoja Stonehengeen ja joihinkin matkoihin kuuluu tutustumispysähtyminen Bathissa. Esim, The London Toolkit alkaen £57

Victoria Coach Station lapsiperheen vinkkelistä:
- Lähtötaulu sisäänkäydessä - tarkista lähtöportti linjanumeron perusteella!
- Maksullinen vessa (30 p), vaipanvaihtohuone maksuton. Vessanhoitaja päästää portin ohi (tai palauttaa rahat, jos maksoit huolimattomuutta maksun).Vaipanvaihtohuoneessa ei mahdollisuutta pöntöllä käymiseen, ainoastaan lapsenhoito.
- Pieniä kioskeja joista voi ottaa evästä. (mutta ei kaljaa <- isäihmisen tekemä huomio).
- Ahdas, mutta istumapaikoja löytyy tarvittaessa.
- Ei leikkipaikkaa lapsille odotustiloissa. Muutenkin aikuisille suunnatut odotustilat.
- Kuskit noutavat matkustajat lähtöportilta. Odotus tapahtuu oven edessä jonottaen. Kuski jättää matkustajien noudon viime tippaan - kuulolla kannattaa olla, koska kovaäänisiä ei käytetä.

Lue myös (updated 19.7.2017):
Lasten Bath - Pari vinkkiä lapsille ja lapsenmielisille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!