keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Norlandia - miksi tämä hotellikonsepti vain Tampereella?


Tämän postauksen piti käsitellä kuoromme Hellä Sointu & Sopimattomat seuralaiset kevätjuhlaa. Toisin kutenkin kävi. Mies heräsi päiväunilta, ehdotti perheretkeä Tappara-Kalpa peliin. Harvinaista herkkua, että hänen suunnasta tämmöisiä ehdotuksia tulee, joten tartuin ehdotukseen.

Peli meni kannaltamme huonosti, mutta siihen en nyt palaa (etenkin kun pari finaalipeliä on jo tässä välissä ollut). Kiittäisin kuitenkin Tapparan kannattajia, jotka teitte puolitoista vuotiaan pikkumiehen ja hänen äitinsä pelistä ikimuistoisen. Kolmas erä meni Ukkelin juostessa pitkin Hakametsän hallin käytäviä (ja minä perässä).Minua ilahdutti vastustajajoukkueen kannattajien suhtauminen pieneen Kalpa-poikaan, joka ylälehterin käytävää juostessa päätti morjestaa jokaista. Ja te morjestitte takaisin. Minä muistan sen ainakin ikuisesti. Kiitos 💛

Koska mies keksi tämän perhereissun, sai hän myös järkätä majoituksen. Hän varasi meille huoneen Norlandia Hotellista Tampereen Yliopistollisen keskussairaalan (TAYS) alueelta. Hieman olin skeptinen hänen selittäessään hotellista, mutta uskoin lopulta, että kyseessä on ihan normaali hotelli.

Lauantaina emme ehtineet hotelliin tutustua kovin paljon, koska meidän piti kiirehtiä jäähallille. Kirjautumisen yhteydessä ehdin katselemaan ympärilleni valoisaa ja tilavaa aulaa. Paikka näytti oikein miellyttävältä. Huone oli standardmallinen hotellihuone tilavalla kylpyhuoneella, minibaarilla (tyhjä jo huoneeseen saapuessa), televisiolla yms. perusvarustelulla. Väliovi yhdisti huoneen toiseen huoneeseen (huoneen olisi tarvittaessa voinnut varata esim. perhehuoneeksi).

Miksi tämä sairaalan pihassa nököttävä hotelli teki minuun vaikutuksen? Hotellikonsepti vakuutti. Norlandia on Norjalainen yritys, joka tarjoaa päiväkoti, potilashotelli ja hoitokoti palvelujaan Norjassa, Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa. Potilashotelleja, jossa mekin siis yövyimme, löytyy kaiken kaikkiaan kolme joista yksi Tampereelta.

Hotelli tarjoaa palvelujaan kaiken tyyppisille majoituksen tarvitsijoille, mutta erityisesti heille, jotka asioivat TAYS'ssa ja kaipaavat yösijaa läheltä sairaalaa. Eikä siis ainoastaan potilaat vaan myös omaiset, ystävät, tuttavat...Hotellilta oli yhdyskäytävä sairaalantiloihin joten kulku on helppoa.

Yhdyskäytävä onkin tarpeen, koska hotellissa toimii Perheonni. Yksityiset kerrokset, jossa vastasynnyttäneet voivat majoittua perhehuoneisiin. Huoneisiin pääsee 5-6 tunnin kuluttua synnytyksestä, jos kaikki on äidillä ja lapsella hyvin. Huoneet ovat hotellihuoneita, joissa perhe tai äiti tukihenkilön kanssa voi rentoutua, levätä ja tutustua kaikessa rauhassa uuteen tulokkaaseen. TAYSin synnytyssairaalan palvelut ovat vieressä tarjolla 24/7.

Kun Ukkeli syntyi, oli meillä onni kun saimme perhehuoneen Kätilöopistolla. Saimme kaikki kolme majoittua viikonlopun yli,mutta kyseessä oli kuitenkin sairaalamiljöö ja sairaalanfasiliteetit. Perhehuoneen saaminen ei ollut mitenkään itsestään selvyys. Jos tuolloin olisi ollut mahdollista majoittua Norlandian kaltaisessa hotellimiljöössä, sairaalan välittömässä läheisyydessä ja tarvittaessa hoitajan avun tavoitettavissa, olisin varmasti valinnut hotellintyyppisen ratkaisun.


Mielestäni Norlandian toimintakonsepti on hieno ja sopii nykyiseen muuttuvaan terveydenhuoltomalliin. Sairaalan ja terveydenhuollon ammattilaisten core business eli se mitä heidän pääasiallisesti kuuluu tehdä on kaukana majoituspalveluista. Monelle potilaalle majoittuminen voi kuitenkin olla asia, joka on yhtä stressaava asia kuin itse sairaalassa käymisen syy.

Helsingissä potilashotellipalvelua tarjoaa Cumulus Hotelli Meilahti. Potilashotelli ei tarjoa sairaanhoitopalveluja, mutta on lähellä sairaalarakennuksia ja tarkoitettu yöpymiseen.

Kuopiossa potilashotellipalveluja tarjoaa hotelli Kunnonpaikka. Hotelli sijaitsee suhteellisen kaukana sairaalasta eikä tarjoa sairaanhoitopalveluja.

Oulussa OYS tarjoaa potilaskoti tiloja vajaan puolenkilometrin säteellä sairaala-alueesta. Hoitohenkilökuntaa ei ole tarjolla.

Turussa TYKSin alueelle on kaavailtu potilashotellia sairaala-alueelle. En tiedä onko suunnitelma toteutumassa, koska uudempaa tietoa en asiasta löytänyt.
Aamupala on monipuolinen ja maistui hyvin!

Mediuutiset kirjoittivat jo kesäkuussa 2011, että potilashotellit tulevat yleistymään. Itselleni Tampereen potilashotelli oli ensimmäinen kosketus tähän toimintamalliin ja mielestäni vastaavaa toimintaa tulisi lisätä.

Ainakin itse toivoisin, että pystyisin omaisena yöpymään lähellä sairaalahoidossa olevaa perheenjäsentä. Kuten aiemmin mainitsin, sairaaloiden olisi hyvä keskittyä heidän osaamisalueeseen ja yhdessä yksityistentoimijoiden kanssa kehittää vastaavia toimintoja välittömästi sairaalan yhteyteen eikä kilometrien päähän.

EDIT 27.4.2017. Lisäys alkuperäiseen teksiin: Norlandia Tampere hotellissa toimii sairaanhoitaja päivittäin ja hoitaja työskentelee hotellin vastaanotossa ympärivuorokauden. Lisätietoja Potilashotellin toimista ja hinnoista TAYSin Potilashotelli sivulta. Linkki jaettiin minulle yksityisenä viestinä. Kiitoksia linkin jakaneelle. Mielipiteeni tämän tyyppisestä potilashotellitoiminnata vain vahvistui: Näitä lisää kiitos!

2 kommenttia:

 1. Mäkin oon yöpynyt Norlandiassa ja tykkäsin. :)

  Meillä ei ollut synnärillä perhehuoneita ollenkaan ja vieläkin on paha mieli siitä, ettei mies voinut jäädä sairaalaan meidän kanssa. En voinut kuin miettiä niitä synnyttäjiä, jotka pääsevät lapsen ja miehen kanssa majoittumaan Norlandian olosuhteisiin ihanien aamupalojen äärelle. :D Mulla oli kuorsaava huonetoveri, en voinut nukkua. Syödä ei tehnyt mieli ja miestä oli järjetön ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä salaa toivoin, että huoneen hintaan olisi voinut käydä katsomassa myös vastasyntyneitä :) Hyvä siis, että kerroksiin ei päässyt kuin kulkukorteilla :) Mutta joo, edelleenkin voin suositella hotellia vaikka olisi Särkänniemeen menossa.
   En tiedä minkä ratkaisun tekevät Kätilöopiston suhteen (huh, mikä uutinen en halua edes kuvitella mitä synnyttäjät miettivät, kun ne paikat oli jo nyt kortilla. Remontoivat Lapinlahden?), mutta toivon, että rakentavat uuden synnärin ja siihen kupeeseen sitten potilashotellin, jossa olisi samanlainen systeemi kuin Tampereella.

   Poista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!