perjantai 23. joulukuuta 2016

Mitä hittoa sain lahjaksi? 10 lapsuuteni joululahjaa

Huomenna jaetaan vuoden 2016 lahjat, joten on hyvä hetki palata muistoihin ja lahjoihin, joita on aikoinaan saanut.
Myönnän, että piti pinnistellä ja kysyä apua siskoiltakin. Tarkoitukseni oli tehdä lista lapsuuteni joululahjoista, mutta hieman tuskaillen sain koottua kokoon yhdeksän ja niistäkin kaikki ei ollut lapsuuden lahjoja, vaan siirryttiin jo teini-ikään (ja vanhemmaksi). Isosisko muisti vain lahjat joita oli itse saannut, ja joita yritin sitten salaa käyttää. (Lukeutuukohan tuohon se barbi, jonka kanssa olin leikkinyt kampaajaa...?). Pikkusiskolta onneksi tuli listaan yksi lahja, joten sain koko kympin täyteen:

10 joululahjaa jotka lapsuudestani muistan


Smurffipappa lelu - En muista minkä ikäinen olin, mutta sain eräänä jouluna lahjaksi Smurffipappa pehmolelun. Minulla on vahva epäilys, että se ei tullut joulupukin pajasta, vaan sen antoi kummini. Vuosia myöhemmin minulla on edelleen sama pappa tallella. Tällä hetkellä se istuu identtisen veljensä kanssa Pikku-ukkelin leluhyllyllä. Mieheni on myös saanut aikoinaan smurffipapan lahjaksi ja papat päätyivät viimekesänä yhteen.

Legot - Iso muovilaatikko täynnä isoja legoja. En tiedä oliko ne jo tuolloin Dublo-nimellä, mutta sellaisia isoja värillisiä. Muistan vieläkin elävästi, kuinka istun leikkihuoneen lattialla lahjakasan keskellä ja edessäni on legolaatikko. Unta ja kuvitelmaa? Sitä en tiedä, mutta niin sen muistan.

Palapelit - Saimme useana vuonna lahjaksi lautapelejä ja palapelejä. Palapelejä innokkasti kasattiin, mutta epäilen,että olisimme koskaan saannut koottua loppuun yhtään isoa (1000 palaa) palapeliä. Koska tänä jouluna ollaan kotona, olen alkanut haaveilemaan palapelin ostamisesta jouluaattoyön askareeksi. Terveellisintä taitaa kuitenkin olla, että pitäydyn noissa Pikku-ukon ensipalapeleissä.

Vähän kuin tämä, mutta ihan erillainen. kuva:toysrus

Mikroskooppi - Tämäkin kuuluu kategoriaan "lahjat, jotka olin unohtanut, kunnes joku mainitsi". Kysyin myös mieheltäni mitä hän oli saannut lahjaksi lapsena ja hän oli saannut mikroskoopin. Samalla hetkellä muistin myös oman viininpunaisen mikroskooppini styroksilaatikossa. Settiin kuului pipetti, lasilevyjä (preparointialusta?), mikroskooppi ja levyjä joissa oli jonkin hyönteisen jalkoja. Ja liimaa. Tätä kirjoittaessani jostakin palautui mieleeni se liiman haju...

Sähkötekniikka -paketti - Tämä oli lahja, jota todellakin toivoin. Muistan tarkkaan missä kohdin se oli kaupan hyllyllä. Paketista sai rakennettua jonkin sortin moottorin ja muitakin variaatioita. Virtalähteenä oli sellainen isoparisto, joita ei varmaankaan enää edes ole olemassa. Sellainen yli sentin paksuinen, kämmenen kokoinen ja niitä käytettiin vanhoissa taskulampuissa myös. Muistaako kukaan?

Taikurinpaketti - Tämä on lahja, josta en ole satavarma oliko se yhteinen vai minun (vai sittenkin jomman kumman siskoista)


Tyhjät karkkipussit - tämä kuuluu listaan "paskimmat joululahjat", mutta oikeasti se ei ole paska, vaan klassikko :) Lahjan saantiaikoihin olin todennäköisesti teini, koska sain kaksi tyhjää Bon-bon karkkipussia pikkusiskoltani joululahjaksi. Hän oli suuttunut minulle jostakin syystä, ja syönnyt karkit. En muista suuttuneeni, mutta ehkä ainakin lahja ihmetystä herätti. Minusta tämä on edelleenkin hassulahja.

Tekonahkahousut - Nämä ymmärtääkseni tuli isosiskolta lahjaksi.Vuonna miekka ja kirves, kun olin teini-ikäinen tai jopa jo vanhempi. Useampi vuosi sitten kuitenkin.  Siihen aikaan oli tekonahkahousut muotia ja niitä sai vaikka minkälaisia. Housuthan on tietenkin muovia eli ne hiosti, mutta silti niitä käytettiin. Jouluna, jolloin ne  sain oli pirunmoiset pakkaset. Valehtelematta aattoiltana oli 30 astetta pakkasta. Lahjojen jaon jälkeen lähdimme vanhempien kanssa hautausmaalle viemään kynttilät ja muistan kuinka olisin halunut laittaa uudet pöksyt jalkaan. Äiti kielsi. En muista tottelinko häntä vai laitoinko housut toppahousujen alle.
Tuollainen samanlainen se oli! Kuva Karkkipäivä -blogista

My Little Pony - Tämän vinkkasi pikkusisko, koska olin jo ponini unohtanut. Saimme lahjaksi ukilta ja hänen naisystävältään (Ne alkuperäiset) My Little Ponyt. Minulla oli vaaleanpunainen sateenkaariharjalla. Hyvällä lykyllä tämäkin lahja taitaa olla vielä tallessa kotipaikalla.


Enkelikoriste - Mummoni miesystävä antoi muovisen enkelikoristeen lahjaksi. Koriste kuuluu joulukuusen koristeisiin vanhempieni luona ja siellä saa pikkuenkeli majaillakin. Enkeli on jäänyt mieleeni sen vuoksi, että se oli saadessani tyhjässä olympiajuustorasiassa, joka oli vuorattu pumpulilla. Näin ainakin muistan saaneeni sen, mutta voihan olla, että tein pesän sille itse.
Kuva: Aarreboxi

Super extra: Kimble (pikkusiskon lahja) - Tämä on itseasiassa minun hankkima lahja pikkusiskolleni. Sen karkkipussi -lahjan jälkeen ei seuraavina vuosina lahjat olleet välttämättä ihan käytännöllisimpiä. En enää muista mitä kaikkea tuli ostettua, mutta Kimble peli kuului tavallaan niihin. Siskoni siis sai Kimblen, ja päätimme pelata sitä aattoiltana. Kotipaikallani keittiö ja vanhempien makuuhuone on vierekkäin, eikä äänieristys ole mikään parhain. Kukin voi mielessään kuvitella tilanteen, jossa kaksi "aikuista akkaa" pelaa Nalle Puh Kimbleä pöydän ääressä noppa-alustan kolistellessa omalla volyymillaan, ja isä tulee makuuhuoneesta kysymään mitä täällä tapahtuu. Peli jatkui toisessa huoneessa :)

Mitä joululahja on jäänyt sinun mieleesi? Oliko listallani yhtään samaa? Tai onko mieleesi jäänyt lahja, jota et koskaan saanutkaan? Kommentoi ja jaa muistosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!