keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Liikunta näkyy - Mammakuntoon2019


Olisikohan se jo viikon 20 kuulumiset? Hieman menee aika ja viikot sekaisin, mutta suunnilleen oikeassa viikossa mennään eikä nollasta ole aloitettu. Tai riippuu miten asioita tulkitsee. Tietyllä tapaa olen aloittanut kaiken alusta ja nyt on lähtenyt paremmin käyntiin.

Kuun alussa otin tavoitteeksi liikkua joka päivä 30 minuuttia. Tämä onkin toteutunut erittäin hyvin (kuten otsikkokuvakin kertoo). Olen 22 päivän aikana liikkunut 17,5 tuntia (vähintään). Täysin "liikkumattomia" päiviä on toukokuuhun mahtunut kaksi. Toki osa liikuntapäivistäkin on hieman kyseenalaisia, mutta kyllä 2 tuntia Tallinnan vanhassa kaupungissa kuljeskelu liikunnaksi lasketaan. Ainakin minä lasken.

Siitäkin olen erittäin iloinen, että liikkumiseni on monipuolista. 22 päivään on mahtunut mukaan kävelyä, pyöräilyä, kuntosalia, pilatesta ja porrasnousua. Kuntosalilla olen tehnyt niin lihaskuntoa kuin kardiotreeniäkin. Liikunnan lisäämisen olen huomannut jo kropassani. Vaikka ulkoisia muutoksia ei olekaan näkyvissä, pystyin tänään ottamaan pikaspurtin bussipysäkille liikennevaloista (mitähän matka olisi ~50 m?) rattaita työntäen ilman, että hengästyin. Olin itsekin tästä hämmentynyt, koska ei ole kovin kauan aikaa, kun saman spurtin jälkeen piti bussissa vetää henkeä tovi, jos toinenkin.

Viime postauksessa kerroinkin, että tarkoitukseni on lisätä syömisiäni. Tätä olen tehnyt. Käytännössä se tarkoittaa, että aamupalapirtelön lisäksi syön toisen pirtelön ennen lounastuntia. Lounastunnilla menen salille/kävelylle. Salin jälkeen palautusjuoma. Koska lounastunti on käytetty, syön työpöydän ääressä. Ruoka-annos pitää olla haarukoitavaa, joten esim. kanan pilkon valmiiksi sopiviin paloihin.

Päivän aikana syön kaksi pientä ateriaa, jotka sisältää (tähän mennessä)  proteiiniin lähteen ja kasviksia. Protskuna on mennyt kanaa, kananmunaa ja härkistä. Kasvikset salaattia tai pannulla pyöräytettynä juureksia, lehtikaalia, kukkakaalia, paprikaa yms. Lisäksi tulee lisättyä aika usein avokadoa. En ole pahemmin kaloreita laskenut, mutta yksi pieni ateria on maximissaan 250 kcal eli kasviksia on reippaasti ja kalorimäärä maltillinen.

Työpäiväruokien lisäksi syön illalla vielä yhden ruoan/pirtelön ja iltapalaksi vielä ehkä jotain, kuten esim. hapankorppua ja kananmunaa tai näkkileipää, raejuustoa ja kurkkua.

Tätä ruokavaliota olen nyt noudattanut noin 1,5 viikkoa, joten ei vielä en lähde mitään julistamaan, mutta tällä hetkellä olo tuntuu hyvältä. Leipä, pasta ja riisi, kuten myös maitotuotteet on jäänyt vähemmälle, mutta syötävää kyllä riittää.

Odotan jännittyneenä ensi viikon punnauksia, mutta ainakin tällä viikolla muutokset näytti vievän asioita oikeaan suuntaan - silläkin uhalla, että paino oli 1,1 kg enemmän kuin viime viikolla. 

Viime viikolla vietettiin perhejumpan kevätjuhlaa. Muun ryhmän mukana esitin Ukkelin kanssa Bussilaulun. Mieheni istui katsomossa ja nauhoitti - vai pitääkö sen nykyään sanoa tallentaa, kun mitään ei enää nauhalle pistetä -  esityksen. Nauhoitusta katsessani en voinnut välttää olematta kriittinen omaan ulkonäköön. Jos vaatekoko on mitä on (minulla L tai 42+) en kuvitellutkaan näyttäväni keijukaiselta, mutta silti hämmennyin omia liikkeitäni ja sitä miten tallenteen ihminen ei tuntunut itseltäni. Mitään kriisiä esityksen katsominen ei aiheuttanut (en juossut vuorille julistamaan ikuista sotaa rasvamakkaroitani kohtaan tai itkenyt itseäni uneen), mutta vahvisti tämän projektin loppuun viemistä. Todella Upeata sarjaa mukaillen "sisälläni asuu hoikka ihminen" (ja tietäjät tietää, että tähän Edinan äiti vastasi "only one?").

Maanantai 20.5.
Paino 81,0 kg / muutos verratuna 13.5. (viikko 19): +1,1 kg / Muutos 31.12.-18 (vuodenalku): -2,2 kg
Rasva% 39,1 / muutos verrattuna viikko 19: -1,7 %yks / muutos vuodenalku: -3,8 %yks
Neste% 43,4 / muutos verrattuna viikko 19: +1,4 / muutos vuodenalku: +2,7
Lihas kg 46,9 / muutos verrattuna viikko 19:-2 / muutos vuodenalku +1,9
Ikä 50 - ei muutosta
viskeraalinen rasva 8 - ei muutosta

Lue myös:19. viikon kuulumiset
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!