perjantai 5. lokakuuta 2018

On Hieno Paikka Haudan Povi - Alan Bradleyn 9. Flavia tarina


Yhteistyössä: Bazar Kustannus

En muista minä vuonna kohtasin Flavia de Lucen ensimmäisen kerran, mutta se oli pian hänen ensi esiintymisensä - ja se oli rakkautta ensilukemalta. Hän oli silloin 11-vuotias, eikä ole tuosta pahemmin vanhentunut vaikka vuosia olemme jo tunteneet.

Se kuinka tapasimme, perustui puhtaasti ulkoisiin seikkoihin. Kirjan kansityyli puhutteli minua erityisen paljon ja sillä kertaa kakku oli yhtä hyvä, kuin miltä se näyttikin. Tai siinä tapauksessa piiraan maku makea.

Alan Bradleyn luoma De Lucen perheen tarina vanhassa sukukartanossa toisen maailman sodan jälkeisessä Britanniassa antoi minulle lukijana samanlaisen upotuksen minulle tuntemattomaan aikaan, kuin mitä olin oppinut löytämään Agatha Christienin kirjoista. Tai kirjojen televisiofilmatisoinneista.

Ensimmäisestä kirjasta lähtien olen päässyt tutustumaan Flavian perheeseen, kotiin, rakkaaseen harrastukseen kemian parissa, kartanon henkilökuntaan ja kylään jossa De Lucet asuvat. Ja tietenkin kylän ihmisiin - ja murhiin. Jokainen kirja on päästänyt lukijansa aavistuksen pidemmälle Flavian maailmaan.

Kirjasarjan uusin suomennos "On hieno paikka haudan povi" on kirjasarjan 9. kirja ja Flavia on 12-vuotias ja mielestäni tämä kirja kasvatti nuorta sankariamme eniten. Eikä Flavia ole ainut joka pääsee uuteen rooliin. Ja mitään paljastamatta, voi lukija loppua kohden huomata, että asiat eivät todellakaan jää yhdeksään kirjaan vaan edessä on vielä monta rikosta selvitettävänä.

Jos kirjasarja ei ole vielä tuttu, suosittelen tutustumaan sarjaan alusta lähtien. Julkaistut kirjat alusta lähtien: Piiraan maku makea, Kuolema ei ole lasten leikkiä, Hopeisen hummerihaarukan tapaus, Filminauha kohtalon käsissä, Loppusoinnun kaiku kalmistossa, Kuolleet linnut eivät laula, Nokisen tomumajan arvoitus sekä Kolmasti naukui kirjava kissa ja On hieno paikka haudan povi.

Jos Flavia on jo vanha tuttu, voimme jäädä yhdessä odottamaan kirjasarjan seuraavaa osaa "The Golden Tresses of the Dead", joka julkaistaan Isossa-Britanniassa 24. tammikuuta 2019 . Yhden kirjan englanniksi lukeneena jään odottamaan suomennosta, koska kemialliset asiat on mielenkiintoisempia suomeksi (vaikka niistä en silloinkaan mitään välttämättä ymmärrä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!