sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Helsingin Kirjamessut 2018 - Lapsiperheen vinkit ja lippuarvontakyselyn satoa lastenkirjoista

Yhteistyössä: Messukeskus

Ensi viikolla Helsingissä on Kirjamessut ja itsekin olen sinne torstaina menossa. Blogissani jäjestin lippuarvonnan jo aiemmin ja arvonnan yhteydessä kysyin parit kyssärit liittyen vastaajien lapsuudessa luettuihin kirjoihin ja siihen, mitä on tullut luettua eteenpäin nyt sekä mitkä tarinat välttäisi lapsilta.

Arvontaan liittyvään kyselyyn vastasi 34 naista ja 4  miestiä ja osassa vastauksista naisvaltaisuus onkin huomattavissa.

Vastauksien läpikäynnin jälkeen vinkkini Kirjamessuille lapsiperheen näkökulmasta


Mitä kirjoja luit lapsena / nuorena?

Kysymys itsessään on laaja, koska jokainen voi vain kuvitella kuinka monta eri kirjaa voi mahtua ensimmäisten kirjojen ja nuoruusiän kirjojen välille.

Itse muistan olleeni etenkin ala-asteella kova lukija. Kirjastoauto pysähtyi tiistaisin koulunpihassa ja joka kerta kyllä uusi kirja lähti mukaan. Meillä oli myös kirjanlukukisoja ja niissä olin aika vahvoille (tässä vaiheessa voi ehkä paljastaa, että listalle meni ehkä joku jo aiemminkin luettu kirja, mutta kaikki oikeasti luin!)

Kuulun heihin, jotka on opetellut lukemisen Aku Ankan parissa joten Akuja meni. Kirjoista muistan etenkin Pikku Vampyyri ja  Neiti Etsivä -kirjat. Pidin myös paljon satukirjoista esim. Grimmin tarinat.

Kyselyn vastajille mieleen on jäänyt: 
Seikkailukirjat, tyttökirjat, Anna- ja Runotyttö-sarja, Lotta-sarja, Maija Poppaset, Aku Ankat, Stephen King, Goosebumbs, Muumikirjat, Puppe, Astrid Lindgrenin kirjat, Harry Potter, The Baby-sitter's Club, Darren Shan, Minttu, Peppi Pitkätossuja, Neiti Etsiviä, Pekka Töpöhäntä, Anni Polvan Tiina -kirjoja, Enid Blyton, Tarzan, Tuija Lehtistä, Pikku naisia, Agatha Christien Neiti Marplet ja Poirotit, scifiä, fantasiaa, dekkareita, matkakirjoja, Pingviini kirja, Sos, Marikki, Susikoira Roi, Taru sormusten herrasta, Hevoskirjoja kuten Nummelan Ponitalli kirjasarja, Mervi Jalon hevoskirjat ja Hevoshoitolan Sisarukset. Dumas:n Monte Criston kreivi, Mystery Club -sarja
Minttu ja Vanttu, Uppo-Nalle, Missä Jäätelö Kasvaa, Tammen kultaiset, Salaisuus, Sweet Valley ja Katja-kirjasarjoja.

Mitä kirjoja sinulle luettiin?

Muistan, että minulle on luettu, mutta tarkkaa mielikuvaa kirjoista ei ole jäänyt. Ala-asteella muistan, että luokalle luettiin kirja, joka kertoi noidista, jotka asuu ympärillämme. Harmikseni en kirjannimeä muista, mutta mieleeni on jäänyt, että noidat käyttävät tylppäkärkisiä kenkä, koska heillä ei ole varpaita. Luin kirjan joskus yläasteikäisenä ja se oli myös silloin yhtä viihdyttävä.

Muistan myös kuunnelleeni C-kasetilta kirjoja ennen nukkumaan menoa esim. Hercule Poirot'ia.

Vaikka moni kyselyyn vastannut vastasi, että hänelle ei luettu, oli osalle vastaajalle jäänyt nämä mieleen:
Peppi Pitkätossua, Eemelin seikkailuja, Perinteisiä satuja, Samoja mitä itse luki, Pupu Tupuna, Hanhiemon satukirja, Miina ja Manu -sarja, Muumi, kuvakirjoja ja saturomaaneja, Disney kirjoja, Oma Kirjakerho Satuja, Koiramäki, Harry Potter, Veljeni Leijonamieli, Ronja,
Ville Villisika -kirja

Lempihahmosi lastenkirjoista?

Pikku vampyyri on jäänyt minulla mieleeni, mutta myös Disney hahmot oli vahvasti mukana lapsuudessa. Myyrä on enemmän animaatiohahmo, mutta Myyrä on ollut kestosuosikki eikä ole aikuisiälläkään mihinkään häipynyt.


Voimakkaat tyttöhahmot nousivat etenkin naisten vastauksissa esille (Peppi Pitkätossu, Ronja Ryövärintytär, Myy, Hermione Granger).

Kyselyn vastajien suosikit on:
Viisikko-sarjan lapset, Peppi Pitkätossu, voimakkaat tyttöhahmot, Hermione Granger, Minttu,
Eemeli, Molli, Pupu tupuna, Pekka Töpöhäntä, Ronja Ryövärintytär, Herra Hakkarainen, Muumit,
Mörkö, Pikku Myy, Muumipeikko, Turunlinnan tonttu, Pingviini, Marikki, Bamse, Tiina, Fedja-setä, Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli, Camilla Mickwitzin Mimosa -noita, Uppo-Nalle, Pinochio

Mitä kirjoja luet lapsillesi/jonkun toisen lapselle?

Olen lukenut pojalleni aivan ensimmäisestä kotiutumisviikosta lähtien. Pekka Töpöhäntä oli ensimmäinen kirja ja se aloitettiin toisena iltana sairaalastta pääsyn jälkeen. Iltasatu ollaan luettu ensimmäisistä kuukausista lähtien. Kun lapsi ei ns. ymmärtänyt vielä kuulemaansa luin hänelle David Suchetin Minä Hercule Poirot -kirjan (ja lopussa piti itkeä, kun tiesin mitä tv-sarjan Poirotilla oli edessä..tai sitten ne oli ne imetyshormonit.) ja Narnian tarinat (tämä sitten uudelleen, kun Ukkeli on kymmenen +). Isäni vertasi kirjavalintojani Doctor Martin sarjan päähahmon lukemaan anatomian oppikirjaa. Tärkeintä ei siis ole mitä lukee, vaan että lukee.

Joka ilta minä tai mieheni lukee pojalle kirjaa ennen nukkumaan menoa. Kuvakirjat ovat nykyään enemmän kiinnostavia ja aina ei kirjaa lueta edes loppuun vaan selaillaan ja katsellaan kuvia. Tämän hetken suosikkeja on autokirjat, Herra Hakkarainen ja Muumit. Meillä poika haluaa valita itse kirjan. Usein valittu kirjavalinta hyväksytään, mutta loppupelissä vanhemmat päättää kirjan ja kirjamäärän.

Kun oma kirjahyllyn sisältö kaipaa päivitystä käymme hakemassa vaihtelua kirjastosta, jossa kirjat valitaan yhdessä. Eikä haittaa vaikka samat kirjat lähtee mukaan kerta kerran jälkeen.

Kyselyn vastajista moni kertoi lukeneensa joko omille lapsille tai sukulaisten/ystävien lapsille. Ainoastaan viisi 38:sta ei ollut lukenut.

Näitä kirjoja/tarinoita vastaajat lukevat tai ovat lukeneet:
Miinaa ja Manua, Richard Scarrya, Palomies Savunen, Hannele Huovin Urpo ja Turpo, Kotimainen krokotiili, Monenlaisia satukirjoja, Muumien ”romaaniversioita”, Disney kirjoja, Risto Räppääjä,
Mauri Kunnas, Timo Parviaisen Ella -kirjoja, Tatu ja Patu, erilaisia missä on paljon kuvia, Oivaltavia lastenkirjoja,  Taru Sormusten Herra, Peter Pan, Puppe, Franklin, Ronja, Peppi, Veljeni Leijonamieli, Pikku prinssi, Teemu-kirjat, Fedja-setä, Tomi Kontio ja Elina Warsta Koira nimeltä kissa


Mitä (lapsena) lukemaasi tarinaa tai kirjaa et lukisi lapselle? Miksi et?

Vanhempana lapselleen pyrkii valitsemaan turvallisia kirjoja. Nyt kun lukee perinteisiäkin satuja, huomaa, että saduissa on vuosien saatossa sensuuria tapahtunut kummasti. Jokin aika sitten luin vanhoja, alkuperäisasuisia  satuja ja täysin ymmärrän, miksi esim. Tuhkimo on nykyään suositumpi Disney versiona. Lapsi voi tutustua näihin opuksiin sitten kun osaa itse lukea, niinhän olen itsekin tehnyt.

Porttiteoria taisi ainakin osaltani toimia, koska matka Grimmin saduista vampyyrikirjoihin ja kauhuelokuvien pariin oli aika luonnollinen. Nykyään luen mielluiten jännäreitä ja rikosromaaneja. 


Yksi mieleenpainunein tarina, ja satu jota en pojalleni aio lukea, on Kreivi Siniparta. Narnian kohdalla totesin myös, että odotellaanhan vielä pari vuotta kun seuraavan kerran luetaan. Sotaa ja kuolemaa, kun toitotaan nykyään aivan  tarpeeksi joka tuutista.

Kyselyn vastaajien estolistalta löytyy tai ei löydy (siten kun he itse asian kirjoittivat):

  • Mitään sellaista ei ainakaan jäänyt mieleen, mitä en voisi lukea. 
  • Grimmin perinteiset ja kuvitetut satukirjat, olivat tosi kamalia ja täysin sopimattomia pikkulapsille! 
  • Mio Poikani Mio, teemaltaan liian raskas lapselle 
  • Jörö-Jukka, liian pelottava 
  • Ei tule mieleen 
  • En osaa sanoa. 
  • Eipä ole sellaisia kammotuksia tullut vastaan. 
  • Lokki Joonatanista en saanut nuorena juurikaan irti, ehkä sitä 
  • Ei ole sellaista 
  • Monia vanhanaikaisia kasari/ysärikirjoja, mutta ne on ehkä enemmän nuoriso-osastoa. 
  • Ei tuu kyllä nyt mitään mieleen tähän. Ehkä joku hannu ja kerttu oli vähän pelottava enkä sitä ihan pienille lukisi. 
  • Sitä, missä Muumipeikko menee Taikurin hattuun ja muuttuu niin ettei kukaan tunnista. 
  • Jöröjukkaa, ei vastaa nykyaikaa 
  • Jos se on liian pelottava, seksuaalinen tai päihdepositiivinen 
  • Hmm, minulla on alkuperäinen Jörö Jukka-kokoelma. 
  • Ei ole mitään sellaista 
  • Ei ole sellaista 
  • Pupu Tupuna, liian opettavainen 
  • Liian pelottavia kirjoja, esim. Lumikki 
  • Ei tule mieleen mitään 
  • Jokainen lapsi on erilainen ja kykkär aikuisen pitää osata etsiä sopivaa luettavaa lapselle. 
  • Mitään missä on raakuutta tai väkivaltaa, esim. Tuhkimo. 
  • Ei tule mitään mieleen mitä en lukisi 
  • Noidan käsikirjaa! Siitä jäi minulle elinikäiset traumat. 
  • Mieleeni ei ole jäänyt mitään liian ahdistavaa tarinaa. 
  • Ruusan Joulu. Liian synkkä. 
  • Hammaspeikko oli pelottava :) 
  • Itse luin ehkä 12 -vuotiaana saudiprinsessan elämästä kertovan Prinsessa-kirjan mielenkiinnolla ja ehkä myös pienellä järkytyksellä. Sitä en kyllä suosittelisi luettavaksi ihan niin nuorena... 
  • Jörö Jukka
Jörö Jukka on kirja, jota en itse ole koskaan lukenut (tiedän kyllä tarinan), mutta ilmiselvästi tarina on jäänyt monelle mieleen. 

Hima Saimin vinkit lapsiperheille Kirjamessuille 2018


Tänä vuonna Kirjamessut on uudistuneet ja tarjolla on entistä laajempi ja toiminnallisempi lastenalue. Kirjamessut onkin koko perheen tapahtuma, jossa esiintyjien lisäksi voi poimia uusimmat lukuvinkit niin aikuisille kuin lapsille. 

Vinkkini:
 
Liput ovelta ja tapahtuma-aikana verkkokaupasta:
Perhelippu (max. 2 aikuista ja max. 3 lasta 7 - 15 v) 41 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi
Alle 12 - vuotiaat vain aikuisen seurassa
Iltalippu (Myynnissä klo 17 alkaen) 10 €

Lapsiparkki:
Maksuton,  valvottu leikkipaikka 3 - 7 -vuotiaille lapsille sijaitsee Ylägalleriassa ja on avoinna lauantaina ja sunnuntaina. 

Lastenrattaiden lainaaminen:
Lainarattaat löytyy sisäänkäynneiltä ja niitä voi lainata messukäynnin ajaksi

Suunnittele messukäyntisi Netissä tai mobiiliappilla:
helsinginkirjamessut.fi sivusto tai Messukeskus -sovellus auttaa messupäivän suunnittelussa

Kirjaparkki:
Kirjapörssin osastolla (7b170) sijaitsee ilmainen kirjasäilytys. Säilytys on tarkoitettu vain kirjoille ja kirjojen tulee olla kassissa.

Esimerkkejä kirja-alennuksista (Messulehdestä poimittu):
Otava (osasto 6a50) Kaikki kirjat vähintään -20%
WSOY / Tammi / Johnny Kniga / readme.fi (6b48) Uutuudet -25%
Akateeminen kirjakauppa (6d50) Kaikki kirjat -20%
Like (6a50) Kaikki kirjat vähintään -20%

Torstain 25.10. valitut:
Kalevauva ja aihe vapaa - Helmiä keskustelupalstalta , Klo 15.00 - 15.30, Esplanadi
Kauhua lapsille ja nuorille , 15.30 - 16.00 , Punavuori
Don rosa, Ankkalegenda, 16.00 - 16.30, Senaatintori
Lapsille ohjelmaa klo 10.30 - 17.00 Kumpulan ja Toukolan lavoilla. Mukana mm.
Lukukoira Börje, Ti-ti nalle, Pikkulin leikki. ja laulushow

Perjantain 26.10. valitut:
Näkymätön sukupuoli - ei-binäärisiä ihmisiä, 11.30 - 12.00 , Kallio
Tatu ja Patu, Elämä ja Teot, 12.00 - 12.30, Senaatintori
Lukutaito - mielesi supervoima, 12.00 - 12.30, Töölö
Jari Sinkkonen - Kiintymyssuhteet elämänkaaressa, 12.00 - 12.30, Vallisaari
Metrolla metsään, 14.00-14.30, Vallisaari
Lasten oikeudet lasten kirjallisuudessa, 15.00 - 15.30, Hakaniemi
Jani Toivola - Kirja tytölleni, 16.30 - 17.00, Senaatintori
Thomas Erikson - Psykopaatit ja idiootit ympärilläni - Kuinka ymmärtää muita ja itseään, 17.30 - 18.00, Senaatintori
Lapsille ohjelmaa klo 10.30 - 17.00 Kumpulan ja Toukolan lavoilla. Mukana mm.
Pikku Kakkonen, Ella ja kaverit, Lukukoira Börje, Supermarsu, Soturikissa-kerho, lasten sarjistyöpaja

Lauantain 27.10. valitut:
Siskosyndrooma, 11.00-11.30, Senaatintori
Suomalaisten tyttöjen sankaritarinoita, 11.30 - 12.00, Senaatintori
Lapset ja ero, 11.30 - 12.00, Espalandi
Antti Tuisku - Antti Tapani, 12.00-12.30, Senaatintori
#Vauvavuosi , 13.00 - 13.30, Esplanadi
Äitiyden pilvilinnat ja todellisuus . kun vauvn mukana tuleekin masennus, 13.30-14.00, Esplanadi
Lasinen lapsuus ja aikuisuus, 13.30 - 14.30, Hakaniemi
Perhe ja tunteet, 14.00-14.30, Esplanadi
Miten kasvattaa tulevaisuuden lapsi? 15.30-16.00, Esplanadi
Lasten ilmastokeskustelu, 17.00-17.30, Hakaniemi
Lapsille ohjelmaa klo 10.30 - 18.00 Kumpulan ja Toukolan lavoilla. Mukana mm.
Pikku Kakkonen, Muumimamman yllätysjuhlat, Apinaorkesterin maailmankiertue, Sumu Sireeni Suomen rakastetuin aasi

Sunnuntain 28.10. valitut:
Minä Mauri Kunnas, 10.30-11.00, Senaatintori
Jokainen meistä on tärkeä, 10.30-11.00 Töölö
Suomen lasten kotiruoka, 10.30-11.30, Kauppahalli
Lohikäärmekesä, 14.30-15.00, Kallio
Suuri toivelaulukirja. Allsång på Kirjamessut yhteislaulutilisuus, 17.30-18.00, Esplanadi
Lapsille ohjelmaa klo 10.30 - 16.00 Kumpulan ja Toukolan lavoilla. Mukana mm.
Herra Hakkarainen, Tatu ja Patu, Kikattava kakkiainen ja city-kanin skeittilauta, Tanhupallon askartelu- ja joulukirja

Kirjamessujen yhteydessä Antikvaariset kirjamessut, Levymessut ja Postimerkkimessut. Samaan aikaan Messukeskuksessa Viini ja ruoka 2018 messut. Päivälipuilla pääsee kaikkiin tapahtumiin.

****

Miksi kirjoja pitää lukea?
Kirjoja suositellaan luettavaksi lapsille.  Lukukeskus on koonnut 5 faktaa lasten ja nuorten lukemisesta ja mainitsee artikkelissaan että vanhempien esimerkillä on suuri vaikutus siihen miten lukuinto tarttuu lapseen. Tuoreen Australialaistutkimuksen mukaan kotikirjaston koko vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen. Lukeminen kannatta aina, kuten eräs kirjakerho itseään markkinoi aikoinaan.

Itselleni kirjat ovat pakopaikka ja rentoutumiskeino. Suosin perinteistä paperista kirjaa vaikka se olisi sitten tiiliskiven kokoinen. Äänikirjat ovat hyviä, jos tuntuu, että kirjoja ei muuten ehdi lukemaan (kiitos ruuhkavuodet!), mutta ainakin itseäni niissä häiritsee se, että minulle kerrotaan asioita enkä pääse luomaan pilvilinnoja samalla tavalla. Jos kyseessä on tietokirja yms. opus, jossa mielikuvituksen voi unohtaa, äänikirjat toimii. Näin siis minulla.

 Minulle kirja ei ole vain sanoja ja kertomus, minulle kirja on matka tuntemattomaan. Matka muiden luomiin maailmoihin jossa lopputulos on ennakkoon kirjoitettu, mutta joka täytyy itse löytää.
Kiitos siis kirjailijat (ja kääntäjät) hienosta työstä! On onni lukea.

Ihanaa tulevaa Kirjamessuviikonloppua. Ja lukemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!