keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Anna lapsesi pukea itsensä -päivä - Joka päivä



Marraskuun 16. päivä vietetään Anna Lapsesi Pukea Sinut – päivää. Idea on ratkiriemukas ja toisaalta voi olla erittäin opettavainen: Millaiset vaatteet lapsen mielestä olisi hyvät äidille tai isälle? Millaisia asustevalintoja näkyisi? Mitä jalkaan? Mitä päähän? Kuinka suuresti "normirajoja" rikotaan? Vai osaako lapsesi valita vaatteet paremmin kuin itse itsellesi? Mitä tahansa tapahtuu, homma kysyy avointa mieltä kummaltakin osapuolelta.

Luulen, että meillä osallistuminen päivään rajoittuu siihen, että kotona annan Ukkelin valita vaatteet, kyllä. Uskaltaako/tarkeneeko/pystyykö niissä lähtemään julkiselle paikalle edes hetkeksi (kuten päivän ideaan kuuluu) on sitten eri tarina. Nykyinen pukeutumistrendi Ukkelilla kun on supersankari viitta, uimalasit ja kesähattu. Tai paita päässä "pupukorvina". Tämä siis silloin, kun saa itse valita vaatteet.

Anna lapsesi pukea sinut -päivän sijasta meillä voitaisiin viettää Anna Lapsesi Pukea Itsensä – päivä.


Tokihan joka päivä pyritään,että Ukkeli pukee itsenäisesti, mutta etenkin arkiaamuna naapurit saa todista tuttua laulua:
 ”Pue päälle” 
"Pue päälle nyt”
”Lopeta leikkiminen ja pue päällesi”
”Heitä yöpaita ja vaihda toinen paita päälle”
”Lopeta leikkiminen - nyt”
”heitä se yöpaita! ”
”Hei, nyt oikeasti!”
”Nyt loppuu se leikkiminen ja laitat vaatteet päälle”
”Sinulla edelleenkin yöpaita päällä”
”Ei, lastenohjelmia ei katsota”
”Lastenohjelmaa voidaan harkita, jos laitat vaatteet reippaasti päälle”
”Ole nyt ystävällinen ja heitä se yöpaita pois”
”Ei, vieläkään ei katsota lastenohjelmia”
”hienoa, yöpaita riisuttu, laita nyt toinen paita päälle”
”Olen sanonut jo monta kertaa, että jos reippaasti pukeudut, ehtii tekemään muuta ja silloin voi katsoa vaikka lastenohjelmia”
”tällä vauhdilla ei ehditä katsomaan mitään lastenohjelmia”
”laita ne sukat jalkaan nyt”
”pois sieltä sohvan takaa! ”
”usko nyt! Ja ne sukat jalkaan”
”Olen kohta valmis, Mitenkäs sinä? ”
”ja sitten toinen sukka”
”nyt sinä olet 20 minuuttia laittanut niitä vaatteita ja minun on pakko pukea sinulle loput vaatteet. Ja tiedätkö mitä? En tykkää siitä yhtään. Sinä osaat itsekin pukea jo”. jne. 

Kun sisävaatteista on selvitty, on ulkovaatteet oma show. Ja kun mies on lähetty töihin on vuorossa Ukkelin vuoro ja sama show alusta (no ei nyt sentään, vitsi- vitsi. Mies onneksi hoitaa vaateasiat minuakin paremmin).

Hoidossa ei ole mitään ongelmaa pukemisen kanssa. Kotona Ukkeli on oppinut, että tarpeeksi kun kikkaillee niin saa jeesiä. En tiedä kuka on fiksuin, mutta epäilen, että tässä vedätetään vanhempia ihan kuus-nolla.

Väärinhän se on, että ei anna toisen pukea omaan tahtiin, mutta kun aika on rajallista. Kerran jätin ulkoilut välistä, koska ulkovaatteiden pukeminen päättyi asunnon ympäri juoksuksi. Itse en tähän juoksuun osallistunut, vaan kolmannen ohijuoksukerran kohdalla ilmoitin, että ulos ei mennä. Protestointia oli ilmassa, mutta seuraavan kerran vaatteet meni hieman helpommin.

Anna lapsesi pukea sinut -päivä on tosiaankin marraskuussa ja some täyttyy varmasti mitä mielenkiintoisemmista asukokonaisuuksista. 

Ehkä uskallan raottaa lapselleni vaatekaapin ovea ja päästää hänet valitsemaan itselleni vaatteet siinä vaiheessa, kun pukeutuminen hoituu ilman turhauttavaa yksinpuhelua. Ja jos asukokonaisuus peittää ainakin 75 % kehostani voin ikuistaa luomuksen somekanavilla. Tässä ei ole kyse kehopositiiviudesta vaan siitä, että ne uimalasit voi olla yksistään aika kylmät...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!