tiistai 5. joulukuuta 2017

Mammalandian joulukalenteri luukku 5: DIY koristellut posliinikipotMammalandian bloggaajien yhteisessä joulukalenterissa jaetaan joka päivä jouluaiheisia ideoita sekä käsitellään jouluun liittyviä aiheita.

Viidennessä luukussa esittelen pari tapaa, kuinka tehdä uniikit joululahjat pukinkonttiin posliiniastioita koristelemalla.

Yksilöllisen joululahjan saa aikaan nopeastikin ja askarteluhetkestä voi nauttia koko perhe.


Vaativampi tapa koristella esim. posliiniset kahvikupit on käyttää siirtokuvia. Siirtokuvia myy esim. Anders Meder. Koristeluun siirtokuvien ja/tai väriarkkien lisäksi ei tarvitse kuin vettä ja mielikuvitusta. Itse askartelu on helppoa ja turvallista tehdää lastenkin kanssa. Tämä tekniikka ei ole aivan helpoin perheen pienimmille, mutta yhdessä aikuisen kanssa homma hoituu. Siirtokuvien kiinnitys vaatii polton posliiniuunissa. Anders Meder tarjoaa myös polttopalvelua.

Itse osallistuin Piia Keton ohjaamaan sessioon, jossa pääsimme käyttämään hänen kuviaan ja hän neuvoi oikean tekniikan. Tekniikan oppii hetkessä, joten lämäpimästi voin suositella osallistumaan vastaavantyyppiselle kurssille, jos vaan vastaan tulee- ennen joulua tai joulun jälkeen.

Helpompi ja kokonaan kotona onnistuva koristelutapa on lasi- ja posliinitussit. Puhdistettu lasi- tai posliinipinta koristellaan maalitussilla ja kuvio kiinnitetään uunittamalla työ ohjeen mukaisessa lämpötilassa kotiuunissa.

Koristeltavien kuppien ei tarvitse olla uusia tai mitään erikoiskuppeja. Kaapin perukoilta voi kaivaa  kupit tai ostaa kaupasta edullisimmat vaihtoehdot.

Kotona autoimme Joulupukkia urakassaan ja teimme mummoille ja ukeille lahjat Ukkelin kanssa. (Lopullisesta työstä ei ole kuvia, koska tiedän lahjansaajien lukevan tämänkin kirjoituksen *<\:) )

Tussit toimi erinomaisesti ja niillä oli helppo piirtää. Maalia tuli sopivasti kunhan kärkeä ei pumppaa jatkuvasti alaspäin (pumpaaminen on juuri pari vuotiaalle mieleen, kun sieltä tulee sitä maalia). Maali kuivuu suhteelisen nopeasti ja on kosketus kuiva hyvinkin pian. Kuivumisaika ennen uunitusta on noin 4 tuntia. Astiat laitetaan kylmään uuniin ja annetaan lämmetä ohjeenmukaiseen lämpötilaan. Kupit saavaat jäähtyä uunissa kun virta on katkaistu uunitusajan jälkeen.

Itsenäisyyspäivän Mammalandian joulukalenterin luukun tarjoaa Askeleita -blogin Terhi.
Edelliset luukut on luettavissa täältä:
1. luukku Sinä Olet Aurinko - Jouluinen appelsiinimarmeladi
2. luukku MoMo blogi - DIY kauratyyni pukinkonttiin
3. luukku Askeleita perheenä - Joululahjatoiveet
4. luukku Kolmen lapsen kaaos - Suomi 100 v teemaiset joulutortutEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!