sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Oma suihku - sitä minä matkoilla kaipaan


Matkoilla ollessa arvostukseni suomalaista vettä kohtaan vahvistuu. Enkä puhu pelkästään juomavedestä vaan myös siitä upeasta järjestelmästä, joka lähes 100%:sti tarjoaa nautinnollisen suihkuhetken lämpöisen, puhtaan ja tasapaineisen veden alla ilman suurempia säätöjä.

Hotelleissa yleisesti ottaen on vedenpaineet ja lämmöt kohdillaan, mutta kotimajoituksissa suihkuun liittyvät asiat nousee pinnalle herkemmin. Viimeisimmän Prahan matkan majoituimme Airbnb:n kautta vuokraamassa yksityisasunnossa. Asunto oli muuten kaiken puolin hyvä, mutta se lämmin vesi. Tai siis sen puuttuminen.

Palasimme Prahasta ja valehtelematta viikon toinen kunnollinen kokovartalopesu tuli tehtyä kotona saunan yhteydessä. Prahassa pesin hiukset lavuaarissa ja suihkussa kävin Varsovassa, johon tein yhden päivän retken (en pelkästään suihkun takia, mutta peseytyminen oli ihan hyvä lisä sillä reissulla).

Prahassa majoituspaikkamme kaasulämmitteinen vedenlämmitysjärjestelmä tarjosi hieman vaihtelevaa lämpöä, joten suihkun alle ei houkuttanut mennä kokeilemaan tuleeko tulikuumaa vai jääkylmää. No ei kai se kylmä vesi haittaa? No haittaa!!! Olen herkkä ja traumatisoitunut. Eikä veden lämmön vaihtelevaisuus ollut mukavaa kriittisen kaksi vuotiaan kanssa. Äitiinsä tullut.

Praha ei ole ainoa kokemus epämiellyttävistä suihkuhetkistä. Englannin suihkujärjestelmä tuo mieleen jäätäviä muistoja, joissa mökin järvivesikin on parempi peseytymiseen. Niissä paikoissa missä olen majoittunut, on menty perienglantilaisella kahden hanan -systeemillä - jossa kummastakin hanasta tuntuu tulevan kylmää.

Olimme kesällä muutaman päivän Bath'ssa (Englanti) ja siirryimme sieltä Nantesiin (Ranska). Nantesin hotellin tarjoama suihku- ja kylpyammekokemus pyyhki hetkellisesti mielestäni Bathilaisen omakotitalon suihkukokemuksen. Vieläkin muistelen lämmöllä hetkeä, kun laitoin Ukkelin nukkumaan ja itse siirryin vaahtokylpyyn kera punaviisilasillisen ja kirjan.

Veden puhtaus ja kovuus on oma lukunsa. Vastaan on tullut myös paikoja, joissa on paineet ollut kohdillaan ja lämmintä vettä tarpeeksi, mutta sitten vesi on tuntunut väärältä. Ei tutun kovalta vaan ehkä saippuaisen pehmeältä. Vettä ei välttämättä kannata juoda ellei halua viettää loppulomaa vessaa jatkuvasti etsien (Voi luoja, vessapaperit onkin sitten oma lukunsa!)

Suomessakin on joutunut karvaasti pettymään suihkukokemuksiin, kun veden painetta ei ole ja vesi valuu hiiren häntänä. Tai kun joku ehti käyttämään lämminvesisäiliöstä kaiken veden.

Mutta mitä väliä muista paikoista? Tärkeintä on, että kotiin tullessa tietää, että lämmintä vettä riittää, paineet on kohdillaan ja tyytyväisyys on taattu joka kerta.

Vaikka matkustaminen on hauskaa, on kotiinpaluun ehdottomasti paras hetki, kun pääsee suihkuun ja pesemään matkan pölyt pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!