torstai 5. lokakuuta 2017

Minun hassu sanani - SIIVOUS


Jatkuvasti blogeissa kiertää haastepostauksia, joissa tehdään esim. listoja faktoista tai keksitään asioita annetuista aiheista. En tiedä ottaako kukaan tätä haastetta vastaan, mutta haastan sinut kertomaan mielestäsi hassun, oudon tai mielenkiintoisemman suomen kielen sanan. Ja toki pienet perustelut on aina paikallaan.

Minun mielestäni yksi hassuimmista ja oudoimmista sanoista suomen kielessä on siivous. Käsitteenä sana ei herätä yhtä paljon hilpeyttä (ainakaan minussa), mutta etenkin tikkukirjaimilla kirjoitettuna sana SIIVOUS on vaan kovin hypnoottinen. Muistan hyvin elävästi hetken, jolloin tajusin sanan hienouden. Oli vuosi 2001 ja tein päivätyökseni koulutusta vastaavaa työtä eli olin maalari. Teimme maalauskeikkaa eräässä sairaalassa Helsingin alueella ja eräänä päivänä sain tehtäväkseni kiinnittää käytävän oviin nimitarrat. Työ piti tehdä tarkasti käsin sabluunaa apuna käyttäen. Tarran piti mennä kerralla oikein, koska se tarttui samantien kiinni (Pari ehkä meni uusiksi, kun ei osunut kerralla oikein...) Työ oli siis erittäin tarkkuutta vaativaa.

Yhden oven kohdalla tuijotin jälleen oven pintaa silmäkovana ja tihrustin, että alareuna meni oikein ja teksti suoraan. Kun irrotin tarran päällimmäisen paperin, alta paljastui sana, jota minun piti oikeasti hetken aikaa miettiä mitä siinä luki. Kuvittelin nimittäin katsovani 15 sentin päästä jotakin vierasta (ranskalaista?) sanaa. Minulla meni hetki sisäistää, että sana oli suomea ja mitä se tarkoitti. Tuosta hetkestä lähtien SIIVOUS on ollut erittäin mielenkiintoinen sana, koska se ei vaan tunnu suomalaiselta vaan pikkutuhmalta ranskalaisesta sisäköltä, joka flirttailee keimaillen autokuskin kanssa aina, kun isäntäväen huomio herpaantuu.

Suosittelen testaamaan sanan vetovoimaa, tulostamalla sanan paperille ja tuijottamaan sitä lähietäisyydeltä :)

Heitän sanahaasteen sinulle! Jaa minulle mielestäsi hassu, outo tai mielenkiintoinen sana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!