keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Kenen vaatteissa kuljet?


Aikuistuminen on sitä, että vaate joka on vauvalla söpö, lapsella rooliasu, teinillä bilepuku muuttuu naamiaisasuksi tai määrittelee henkilön henkisen iän, uskottavuuden tai aseman yhteiskunnassa. Mutta kenelle kuuluu mitä puet aikuisena päällesi?

Kuinka moni on pukenut vauvansa nallepukuun? Siis sellaiseen pörröiseen, ihanaan koko haalariin, jossa hupussa on nallen korvat ja pyllyn kohdalla mahdollisesti pikku töpö? Minä ainakin tein niin ja kuinka syötävän ihanalta pikkuinen näyttikään.

Kun vauvavuosi päättyi, ei kokohaalaria enää päälle puettu. Toki on takkeja, joissa korvat löytyy, mutta sellaisiahan käytetään iästä riippumatta. Minun ikäisillä sitä tosin kutsutaan nuorekkaaksi pukeutumiseksi. 

Lapsellani nallepukuaika ei ole päättynyt, vaan muuttanut muotoaan. 3-vuotias voi vielä vallan mainiosti hiihdellä nallepuvussa, mutta vaate on kuitenkin enemmän rooliasu, kuin päällysvaate. Toisin toki voisi olla, jos pehmoisen ja suloisen nallepuvun saisi joka sään ominaisuuksin ja turvallisuusasiat olisi huomioitu.

Kun ikää tulee lisää, on aika vetää nallepuku päälle naamiaisissa, penkkareissa ja festareilla. Hullutellessa ja huomiota hakiessa on lupa esittää mitä haluaa. Paras asu palkitaan ja valittua asua kehutaan.

Mutta mitkä on ajatukset, jos vaikka 40-vuotias liikkuu nallepuvussa arkipäivänä julkisella paikalla? Alkaako mieleen kalvaa epäilyksiä siitä mitä täällä tapahtuu, tai mitä tuon ihmisen päässä liikkuu? Piilokamera, polttarit vai joku tapahtuma, josta et tiedä mitään? Eihän kukaan täysjärkinen kulje kaupungilla nallepuvussa ilman syytä! 

Vai kulkeeko? Ja onko se sinulta pois, jos joku nallepuvussa liikkuisi?



Jossakin vaiheessa olemme kehittäneet määritelmät mikä on oikein ja väärin. Olemme kehittäneet monimutkaisen yhtälön siitä mitä voi milloinkin päällensä laittaa. Eikä tämä rajoitu nallepukuun  vaan myös trendeihin, sosiaaliseen käyttäytymiseen ja asiaan, jota uskottavuudeksi kutsutaan. 

Siinä missä puhutaan kehopositiivisuudesta pitäisikö meidän kaikkien muistaa antaa ihmisten pukeutua haluamallaan tavalla ilman toisten arvostelua. Toisten arvostelu ei kuulu teini-iän epävarmuuteen vaan sitä harrastetaan myös aikuisena. 

Mitä sinä puit päällesi tänään? Nallepuvun vai sitä mitä oletit muiden hyväksyvän päälläsi? Ja kuinka monta ajatusta soit muiden pukeutumiselle? Toivottavasti et yhtään. Ellei kyseessä ollut lapsesi, jonka vaatetus kuuluukin sinulle. 

4 kommenttia:

  1. Pakko olla sitä mieltä, etten olisi kovin innoissani, jos esimerkiksi minua hoitava lääkäri pukeutuisi nallepukuun. :D Mutta onneksi pukeutumisesta ei enää aikuisena ota samanlaista stressiä, kuin teinivuosina.

    VastaaPoista
  2. Aikamoisia kysymyksiä olet päässäsi pyöritellyt:) Näihin ei taida olla oikeaa eikä väärää vastausta.

    VastaaPoista
  3. Jokaisella on oikeus pukeutua juuri, kuten haluaa, eikä kenelläkään pitäisi olla siihen mitään naputtamista. Tosin en voi nauramatta kuvitella miestäni työpaikan kokouksessa nallepuku päällä. :D

    VastaaPoista
  4. Omat vaatteet valikoituu täysin käyttötarkoituksen ja sään mukaan. Sama periaate on myös tytön pukemisesta.

    Mielestäni jokaisella on oikeus valita juuri mieleisensä vaatteet.

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!