sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Laseista eroon - ei laserilla vaan silmänsisäisellä piilolinssillä


Huonot tuntemukseni osui kohdilleen ja minun liki- ja hajataitteisuutta ei voi korjata laserleikkauksella. Onneksi löytyy toinen vaihtoehto vaikka hinta on tuplaten verrattuna laserleikkaukseen. Myös toipumisaika ottaa enemmän aikaa.

Kirjoitin aiemmin, kuinka kävin maksuttomassa hoitoarviossa ja sen jälkeen varattiin esitutkimusaika, jossa lopullisesti määritellään onnistuuko laserointi. Myös laserleikkausaika varattiin samalla, mutta kuten jo otsikossa kerroin, jää se aika käyttämättä.

Keskiviikkona kävin esitutkimuksessa, jossa tehtiin tarvittavat mittaukset ja kirurgi teki tutkimusrvion. Ennen kuin jatkoimme pidemmälle esitutkimuksen osalta teki lääkäri tarvittavat laskelmat ja totesi, että sarveiskalvoni paksuun (joka on normaalia suomalaista tasoa) ei ole riittävä. Etiäiset oli osunut jälleen oikeaan. Ihme kyllä en edes alkanut itkemään. Todennäköisesti olin mielessäni jo asian päättänyt "Ei"- vaiheeseen, niin pettymyksen katkeria kyyneliä ei tarvinnut vuodattaa. 

Tässä vaiheessa olisimme voineet lopettaa tutkimuksen. Tähän mennessä tutkitut arvot oli otettu neljällä eri laitteella hoitajan toimesta ja tästä eteenpäin tehtäisiin "perinteisempi" silmälääkärin tutkimus, johon kuuluisi ne ihanat mustuaisia laajentavat tipat, jonka jälkeen ei näe kunnolla, kun silmän lihakset on lamaantuneet eikä tarkenna kunnolla. Halusin, että tutkimus tehdään. Saisipa samalla vahvuudet selville, jos ei mitään muuta hyötyä tästä reissusta olisi.

Tutkimuksen aikana kirurgi myös arvioi, mikä olisi paras linssivaihtoehto minulle. Hajataittoisuus haluaa leikittää silmiäni ja lisäksi pitää ottaa huomion ikänäkö, joka voi alkaa taputtelemaan olkapäille (vai sittenkin hypätä silmille?), kun n. 43 ikävuotta tulee täyteen. Lääkäri näyttikin miten pieni muutos ei vaikuta näköön, jos katsoo kummallakin silmällä, mutta jos toisen silmän sulkee maisema sumenee kummasti. Aivomme ja silmämme on kyllä ihmeellinen laitos!

Pieni ihme on myösVisian ICL linssit, joihin päädyin ja jotka tulen saamaan. Kyseessä on sveitsiläisen lääketehtaan STAAR  tuote. Linssi (kuva alla) on kollameeria, joka on pehmyt ja joustava kudosystävällinen materiaali. Kirurgi näytti linssin ja valoa vasten se näytti juuri sellaiselta piilolinssin rämpäleeltä mitä olen saanut silmästä joskus kaivella, kun linssi on hajonut silmään.

Linssit laitetaan paikallispuudutuksessa ja leikkauksen yhteydessä linssi laitetaan pienestä sarveiskalvoon tehdystä viillosta silmän sisälle. Leikkauksessa käytetään mustuaista laajentavia ja supistavia tippoja, jolloin linssi asettuu nätisti paikoilleen.

Jos laserleikkuksessa sairaslomaa olisi tarvinnut pari päivää, oli tässä suositus loppuviikko, kun leikkauspäivä on tiistai. Myös antibiootteja käyetään kuukausi, kun laseroinnissa olisi riittänyt pari viikkoa.

Minulla on hajataittoa sen verrran (1), että kirurgi suositteli minulle ICL linssejä jotka korjaa hajataiton. Itselleni oli päivän selvää, että jos ideana on korjata näkö, niin korjataan sitten kunnolla. Eipä tarvitse myöhemmin harmitella, kun tuli pihisteltyä väärässä paikassa.

ICL linssileikkaus on myös kallimpaa puuhaa kuin laserleikkaus. Minulle leikkaus tehdään Silmäaseman silmäsairaalassa ja ICL linssin hinnaksi tulee 3390 € per silmä (hinta sisältää anestesialääkärin valvonnan). Tämä linssin sisältää myös hajataiton korjauksen. Ilman hajataiton korjausta linssihinta on 2790 € per silmä. Linssit joilla korjataan moniteho on 3990 € per linssi. Hinta ei sisällä jälkitarkastuksia, joita tulee vähintään kaksi kappaletta sekä vuosittaiset tarkastukset.  Jälkitarkastuksen hinta on alkaen 80 €.

Katselin jälkeenpäin muiden vastaavia leikkeuksia tekevien yritysten (esim. Medilaser, Terveystalo, Eiran Sairaala, Laser-Porus) hintoja ja samoissa lukemissa hinnat on. Päädyin Silmäasemaan sen vuoksi, että olen kuulut heistä hyviä kokemuksia.

Leikkauspäivää ei vielä ole lyöyty lukkoon, mutta se tulee aivan tässä kuukauden sisällä. Linssit tilataan Sveitsistä ja jos linssejä on valmiina, on toimitusaika kaksi viikkoa, jos linssit pitää teettää on toimitusaika noin kaksi kuukautta. Sain kirurgilta vahvistuksen, että linssejä löytyy valmiina. Nyt vain odotetaan toimitusajan vahvistusta ja sitä myöten leikkausajan vahvistusta.

Elämme jänniä aikoja :)

P.S. Miettikää mitä kaikkea voidaan tehdä silmänsisäisten linssien avulla tulevaisuudessa! Ehkä hyvinkin pian. Tietokoneruutu silmän sisällä tai Terminaattori tyyppinen henkilötunnistaminen. Pieni apu olisi erinomainen minun kaltaisille ihmisille, jotka muistaa kasvot, mutta ei nimiä. Olen hurahtanut Black Mirror sarjaan Netflixissä ja siinä sarjassa on tullut vastaan jo pari mielenkiintoista tulevaisuuden näkymää. Tosin nämä minun linssit korvaa vain silmälasit ei monitoria, mutta ehkä joku päivä, ehkä joku päivä...

Lue myös:

Toiveena rillitön elämä - silmien laserleikkausEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!