sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Muumimamman uudet vaatteet


Uutta Muumilaakso sarjaa on YLEllä voinut seurata jo kuukauden päivät. Ensimmäisen jakson aikoihin Facebook -uutissyötteeni täyttyi 90-luvun Muumilaakson tarinoiden kanssa kasvaneiden kommentteja siitä miten uusi Muumilaakso ei vaan ollut oikein. Lisäkauhistelua herätti sarjan esitysaika ja ikärajasuositus ( 7 vuotta).

Mekin katsoimme ensimmäisen jakson koko perheellä eli yksi alle nelikymppinen, yksi yli nelikymppinen ja yksi kolmevuotias. Lopputulema oli, että kaikki tykkäsi. Emme katsoneet ohjelmaa kello kahdeksan, jolloin oli television ensiesitys, vaan heti Pikku Kakkosen jälkeen, koska kiitos YLE Areenan emme olleet sidottu enää  television oikeisiin lähetysaikoihin, kuten vielä 90-luvun Muumin käydessä Muumilaaksoon. Ja se ikäraja: alastomuutta ja alkoholia, vähemmästäkin pitää ikärajat olla kohdillaan... eikäku...

Uusi Muumilaakso oli toki erillainen, mutta niin oli ne 90-luvun Muumitkin erillaisia ruutuun tullessa. Kaukana oli Muumien sarjakuvamaisuus tai huopamaisuus. Vasta luettuani lapselleni iltasaduiksi alkuperäisiä Muumitarinoita olen oppinut, että 90-luvun Muumeissa oli muutakin väritettyä, kun pastillinsävyiset Muumilaakson asukkaat tai hattarapilvet. Anarkia oli kuollut eikä Muumipapan rommitynnyreitä näkynyt missään. Alkuperäiset tarinat vaativat paikoin huomattavasti korkeamman ikäsuosituksen kuin 7 vuotta.

Vaikka itse pidän enemmän uudesta versiosta, ei uusi Muumilaakso ole syrjäyttänyt Muumilaakson tarinoita, viimeksi tänään katsottiin non-stoppina muutama jakso. Itsekin aikoinaan Muumitarinoita katsoneena olen kuitenkin vasta nyt kiinnittänyt huomiota Muumimamman rooliin.

Mitä Muumimammalle tapahtui 90-luvulla? Todennäköisesti aika on toinen, itse katson asioita toiselta kannalta tai uusi Muumilaakson on nostanut Muumimammaa toisenlaiseen rooliin. 90-luvun tarinoissa Muumimamma tuntuu olevan enemmän pehmeämpi, höpsähtävä ja taustahahmo, joka äidillisesti hoitaa kotia. Tai ainakin hänestä olen viime aikoina saanu sellainen kuva. Uudessa  Muumilaaksossa Muumimamma tuntuu olevan perheen järkinainen, joka määrittää rajat ja pitää sisällään salattua viisautta. Katsokaa vaikka kuinka hän käsittelee Pikku-Myytä.

Muumimamma, hienoa, että sinun viisaus on löydetty ja se tuodaan esille ilman turhia löpinöitä ja hössötystä. Maailmassa oli asiat paljon paremmin, kun kaikki muistaisi toimia kuin Muumimamma: Enemmän tekoja kuin sanoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!