sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Ikkunanpesua ja kotitalousvähennyksien vähennyksiä...


Olipas mukava tulla kotiin, kun ikkuinoista näki kirkkaasti läpi eikä itse tarvinnut nostaa kertaakaan lastaa lasia päin.

Aikani katseltua parvekkeen täplikkäitä laseja päätin tilata tutun siivousalanyrittäjän pesemään kämppämme ikkunat. Turhan usein tätä toimenpidettä ei olekaan suoritettu, koska edellinen ikkunanpesu tapahtui vajaa kaksi vuotta sitten, kun muuttaessamme tähän asuntoon. 

Ikkunanpesua suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa (kerran tai pari, riippuu ikkunoiden likaisuudesta), mutta ah, kun se on niin vaikeaa aloittaa. Toiset väittää, että heille se on meditatiivinen kokemus, mutta itse ainakin yritän parhaani mukaan laistaa koko homman ja odotan vain sitä hyvää hetkeä: kaunis päivä, mutta ei liian kaunis; siitepölykausi on ohi, mutta seuraava ei ole vielä alkanut; en ole liian väsynyt; olen yksin kotona jne. 

Aloitin ikkunanpesutuskailun huhtikuussa ja lopulta laitoin kyselyn tälle ennenkin käyttämälleni yrittäjälle. Häneltä löytyi vapaa-ikkunanpesuaika - kesäkuun alkuun. No Problem, sovittiin se! Nyt oli ainakin tiedossa, milloin ikkunat puhdistuu eikä minun tarvinnut sille ajatusta enää suoda.

Sovittu päivä tuli ja ah sitä kirkkauden määrää mikä ikkunoista sisään tulvikaan! Oikeasti ikkunan likaisuutta ei tajua ennen kuin ikkuna on pesty. Asumme kerrostalon toisessa kerroksessa ja meillä lika on katupölyä, siitepölyä, pölyä ja kaikkea muuta mikä tuolla ulkona leijailee tai ikkunaan osuu. Sisäpuolella ikkunaa koristaa Ukkelin käden jäljet (ja naaman, suun, yms... mitä nyt vain keksit kolme vuotiaan ikkunan kanssa testaavan).

Jälleen kerran mietin, miksi en käyttäysi siivoojapalveluja enemmänkin. Ikkunanpesu kustansi meiltä 4 tunnin maksun (á hinta 30 € + alv) ja tämän ostetun palvelun voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennykseksi.

Kotitalousvähennys vuodelle 2019 (lähde: Verohallinto 04.06.2019)
Vähennyksen voi saada kotitaloustyöstä, joka on teetetty kotona tai vapaa-ajanasunnolla esim. siivous, lastenhoito, asunnon remontointi tai tietotekniikalaitteiden asennus.

- Tavanomaisiksi kotitaloustöiksi lasketaan:
  • Siivous
  • Ruuanlaitto
  • Pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
  • Piha-alueen ja puutarhan hoito
  • Lumenluonti
- Vähennyskelpoiseksi ei lasketa
  • Jätteiden kuljetus
  • Likakaivon tyhjennys
  • Muutto- tai kuljetuspalvelut
  • Vartiointi- ja turvapalvelu
Työstä saa vähennyksen, kun työ tehdään
  • Omassa kodissa
  • Vapaa-ajan asunnolla
  • Vanhempien tai isovanhempien kodissa
Määrä
  • Kotitalousvähennys on enintään 2400 euroa vuodessa. Omavastuu on 100 euroa.
  • Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolison kanssa voi saada yhteensä 4800 euron vähennyksen
Kotitalousvähennys myönnetään vain työnosuudesta ja se on kalenterivuosikohtainen

Kun työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi vähentää 50% arvonlisäverollisesta työn osuudesta, ja palkkojenmaksamisesta (esim. lastenhoitaja) 20%
Esim. Työnosuus 5000 €
5000 € x 50% = 2500 €   (voi laskea myös 5000 € X 0,5 = 2500 €)
2500 € - omavastuuosuus 100 € = 2400 € (=maksimivähennys)

Ilmoittaminen (Lähde: Verohallinto)
- OmaVero -palvelussa voi ilmoittaa jo kuluvalle vuodelle, kun aiemmin ilmoitukset on korjattu veroehdotukseen.
- OmaVero -kannassa voi samalla tilata uuden verokortin jossa kotitalousvähennys on heti huomioitu tai vaihtoehtoisesti ilmoitaa vain vähennyksen

***

Tämän tekstin olin kirjoittanut jo ennen kuin uusi hallitusohjelmaluonnos oli julkaistu. Pääministeri Rinteen hallituksen hallitusohjelma antaa huonoja uutisia kotitalousvähennyksen osalta, mutta sentään eivät poistaneet sitä kokonaan.

Korvattavaa osuutta tullaan laskemaan ja näin pyritään saamaan säästöjä valtion kassaan ja käytettäväksi  muihin toimintoihin.
Hallitusohjelman mukaisesti:
Työkorvaukset laskee nykyisestä 50%:sta 40%:n ja
palkkojen korvattavuus 20%sta 15%:n
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vähenee 2500 eurosta 2250 euroon

Mitenkä tämä muutos tulee vaikuttamaan meidän kotitalousvähennysten "perässä juoksemiseen"?
Ei mitenkään. Tarvittaessa tulemme käyttämään ostopalveluja ja jos ne saa laitettua verotukseen, niin se tehdään. Mielestäni tämä tiputus menee samaan kategoriaan kuin tiettyjen verojen nostaminen: Jos palvelua käyttää, niin hetkellisesti muutoksen muistaa, mutta pitkässä juoksussa asiaa ei edes huomaa.

Meille kotitalousvähennys on asia, jota toki hyödynnetään, mutta asia ei vaikuta meidän päätöksiin. En tilannut ikkunanpesijää korkeampien aatteiden vuoksi (työllistän yrittäjää) vaan aivan itsekkäistä syistä: laiskan paskan pitääkin joutua maksamaan, jos kerran ei saa itsestään niin paljon aikaiseksi, että hoitaisi yksinkertaisen kotityön. Siivoojaan käytetty raha on jostakin muusta pois. Mutta entä sitten? Nyt ikkunoista sentään näkee läpi - hetken aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!