lauantai 14. syyskuuta 2019

Kiehtovat koneet leikki-ikäisille Mäkelän kirjasyksystä 2019


Blogiyhteistyö: Kustannus Mäkelä ja Perhekupla

Lukeminen on meidän perheessä kuulunut Ukkelin päiväohjelmaan ensimmäisestä viikosta lähtien. Lukeminen ei ole ainoastaan osa iltarutiineja vaan se on signaali, että nyt on aika rauhoittua ja siirtyä kohti Nukku-Matin maita. Päiväaikaan kirja on ajantappaja automatkoilla tai tilanteissa, joissa pitää pysyä paikallaan edes hetki. Toistaiseksi olemme saaneet ruutuajan minimoitua, kun otamme Ukkelille kirjan mukaan ravintolaan tai vaikkapa kuntosalille, kun äiti treenaa ja pojan pitää pysyä hetki paikallaan.

En usein Ukkelia ota salille mukaan, mutta pari kertaa näin on käynnyt. Viimeisin viime viikonloppuna. Koska Ukkelin on parempi pysyä kaukana salilaitteista ja painoista, täytyy hänelle keksiä aktiviteetteja noin tunnin ajaksi. Pyysin Ukkelia pakkamaan mukaan lukemista ja leikkikaluja, joilla hän voisi leikkiä pukuhuoneen puolella. Kirjoista laukkuun löysi tiensä Kustannus Mäkelältä saadut Kiehtovat koneet - kirjasarjan neljä kirjaa: Suurenmoiset Sukellusveneet,  Ahkerat Autot, Komeat Kuorma-autot ja Parhaat Paloautot. Mainittakoon tässä välissä, että sali missä käyn on työpaikan kuntosali ja yleensä siellä ei ole ketään.

Salilla kirjat eivät jäänneet laukkuun, vaikka mukaan lähti myös toistakymmentä pikkuautoa joiden seurassa aikaa olisi mennyt. Välillä kurkatessa tilannetta (hiljaisuus on aina pahasta...) Ukkeli katseli kirjoja erittäin keskittyneesti. Tällaisia rauhallisia hetkia arvostaa ihmeellisesti - missä tahansa.


Kotiin palattua kysyin Ukkelilta mitä hän on mieltä kirjoista. Hän kertoi (lähes nelivuotiaan tyyliin), että kirjat on kivoja. Pienen johdattelun jälkeen selvisi, että hän tykkää kuvista. Ymmärrettävää, lukea kun ei osaa, täytyy kuvien olla kiinnostavia. Uskon myös aiheiden olevan hänelle mieleen.

Olemme lukeneet kirjat pariin kertaan myös iltasatuina. Yhdessä kirjassa sivuja on 24, mutta sanoja per sivu on sen verran vähän, että kirjoja jaksaa lukea parikin yhtenä iltana. Raija Rintamäen suomentamat riimittelyt on hauskaa ja opettavaista lukemista. Jokaisen kirjan lopussa on myös erityinen infosivu, jossa käydään läpi kirjassa käytyä sanastoa - helposti selkeiden kuvien kera.

Ikäryhmä suositus kirjoille on 3+ ja ainakin meidän yli kolmevuotias tykkää kirjoista. Ant Parkerin kuvitus on värikästä ja yksityiskohdat tuovat kuviin eloa. Kirkkaat värit ja hauskat hahmot ovat leikki-ikäisen mieleen.  Kirjasarjaan kuuluu kaiken kaikkiaan kahdeksan kirjaa ja mahdollisesti tulemme vähintään kirjaston kautta tutustumaan loppuihin sarjan osiin (Mainiot Moottoripyörät, Tehokkaat Traktorit, Vauhdikkaat Veneet ka Huimat Helikopterit).

Muutama muukin Perhekuplan bloggaaja sai maistiaiset Mäkelän syksy 2019 tarjonnasta luettavaksi. Tutustu myös näihin:

Ikäryhmä 0-3
Askeleita Perheenä: Ripaus taikaa -katselukirjat 

Pikku leijonat: Ympyräiset 


Ikäryhmä 3+

Isivuosi: Mäyrä ja Suuri seikkailu (linkki päivitetty 5.10.2019)

Lapsen tyhjä lautanen: Hauskat tietoluukut (linkki päivittyy myöhemmin)

Erityisenisi: Elsa ja Lauri riehuvat (linkki päivitetty 28.9.2019)

Ikäryhmä 6+

Kotona ja kaupungilla: Matkaopas avaruuteen (linkki päivittyy myöhemmin)

Ikäryhmä 7+

Unelmien elämistä: Ponitarinoita (Lukupiraatti -kirjasarja) (linkki päivittyy myöhemmin)

2 kommenttia:


  1. Nuo kirjat näyttävät ihanan värikkäiltä ja kuvitukset on selkeitä.
    Se on kumma, kun lapsia aina kiinnostaa kulkuvälineet ja koneet.

    Mukavia lukuhetkiä! Me odotellaan, että päästään avaruusjuttujen pariin.

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!