sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Babylon Berlin ja Mykkä kuolema - kansista televisioon ja lukemista kesälaitumille



Arvostelukappaleet saatu. Blogiyhteistyö Bazar -kustannus

Rakastuin Babylon Berlin televisiosarjaan. Saksalaisilla sarjoilla on aina ollut tietty lokerikko sydämessäni ja sinne myös Babylon Berlin tv-sarja istuutui 1920-lukulaisessa ympäristössään.

Televisiosarjassa rekvisiitta, filmatisointi, musiikki (ah - se musiikki) ja roolihahmot loivat hurmaavan ympäristön jollaiseksi Berliini pystyin (tai halusin) kuvitella villillä 20-luvulla ennen kansallissosialistien a.k.a natsien esiinmarssia.

Tiesin, että televisiosarja perustui Volker Kutscherin romaaneihin, mutta kun sarjan ensimmäiset kaksi tuotantokautta katsottuani tartuin kahteen suomennettuun teokseen: Babylon Berlin ja Mykkä kuolema kohtsin ristiriitaisia tunteita, joista vahvin oli hämmentynyt.

Rakastamani televisiosarja ja kädessäni oleva kirja oli kuin kaksi erimaailmaa. Kirjan tarina oli vaihtoehtotodellisuus siihen maailmaan johon olin televisiosarjassa uinut sisään. Missä oli se lääkeaddikti poliisi Gereon Rath tai horahtava - anteeksi, kevytkenkäinen - Charlotte Ritter? Missä syntiset yksityiskohdat yökerhon käytäviltä tai Svelana Sorokinan a.k.a Psycho Nikoros laulamassa ja nostamassa yökerhon tunnelmaa? Missä rakkaat televisiohahmot, joihin olin tutustunut ja joiden kanssa jo aikaa viettänyt?

Kun pääsin yli odotuksistani kirjojen ja sarjan samankaltaisuuteen, oli kirjat viihdyttävää lukemista. Tarina soljui joutuisasti ja juonesta sai poimittua tuttuja hetkiä, jotka jo kertaalleen oli sarjassa elänyt, mutta sitten tuli vastaan jokin yksityiskohta, joka olikin eritavalla.

Jos nyt pitäisi suositella kumpi kannattaa ensin kokea kirja vai sarja, en osaa vastata. Olen oppinut, että yleensä kirjat antaa roolihahmoille enemmän syvyyttä ja hahmottavat paremmin taustoja, mutta mielestäni kahden ensimmäisen osan perusteella tämä ei tällä kertaa toteudu. Hahmoista kerrotaan, mutta pintaasyvemmälle ei kirjoissa päästä. Tai jos kerrotaan en vielä niin pitkälle päässyt.... Televisiosarjassa hahmoille on luotu taustatarina. Diplomaattisesti voisi sanoa, että televisiosarjan käsikirjoittajat ovat tehneet ison ja hienon työn käsikirjoituken kanssa.

Babylon Berlin

Gereon Rath saa siirron Berliinin poliisivoimiin kotipaikkakuntansa vahvuuksista. Kaikki on uutta, meno erillaista kuin hän on tottunut, mutta perheen odotukset aiheuttaa hänelle paineita hoitaa uransa kareikot kunnialla. Matkan varrelle mahtuu rakkautta, kuolemaa ja vaarallisia tilanteita. Näinhän sen pitää poliisitarinoissa ollakin. Rakkauden lisäksi hakusessa on kulta, eikä alamaailman suhteilta voi aina välttyä...

Mykkä Kuolema

Tarina jatkuu siitä mihin ensimmäisessä kirjassa jäätiin. Gereon hakee kannuksiaan uudessa yksikössä ja tokihan matkaan mahtuu romantiikkaa. Ensimmäisen jat toisen osan välillä on aikahyppy, joten takaumilla ohitetaan tylsät asiat ja luodaan luonnollisempaa aikajatkumoa. Tämän osan kantavia voimia ovat elokuvanmurros, murhat ja - Gereonin ja Charlotten rakkaustarina. 

Babylon Berlin ja Mykkä Kuolema ovat erinomaista kesälukemista ja jos sarja ei ole ennestään tuttua, ei minun kokemaa hämmennystä koekkaan ja voi nauttia kirjoista täysin rinnoin. Sarjan katsojatkin pääsevät varmasti kirjojen maailmaan, kun unohtavat kaiken ennen näkemänsä. Babylon Berlin on saatavissa pokkarina, joten jos riippuukeinuun kaipaa luettavaa, niin ei muuta kuin kirja käteen ja Babylon Berlin soundtrack taustamusiikiksi - zu asche, zu staub.


tiistai 11. kesäkuuta 2019

4 viikkoa uudella ruokavaliolla - Mammakuntoon2019


Ilman muutoksia ei voi tapahtua muutosta. Kuukauden perusteella tämä lause on alkanut tuntumaan yhä vahvemmin todelta. Viisi kuukautta yritin tiputtaa painoa pelkän ruokavalion avulla ja vahvasti näyttää siltä, että senkin tein väärin. Muutokset liikunnan ja ruokavalion osalta on antaneet mukavan sykäyksen painonhallintaan.

Toukokuun alussa otin tavoitteeksi liikkua 30 minuuttia päivässä. Koska toukokuu meni hyvin, jatkoin tätä tavoitetta myös kesäkuussa. 

Toukokuussa tein ruokavalioon sen muutoksen, että aloin syödä enemmän. Vaikka uutta mallia olen noudattanut vasta kuukauden, uskallan jo nyt myöntää, että ennen söin aivan liian vähän ja kerralla liian isoja annoksia. Nyt olen tasannut ruokailujani, annokset sisältävät huomattavasti enemmän kasviksia ja panostan siihen, että joka aterialla syön proteiinia. 

Ruokavaliossani on hiilareita, mutta turhia lähteitä olen vähentänyt eli sokeripitoiset juomat, leipä jne. Kuukauteen on kyllä mahtunut alkoholiannoksia ja esim. tortillalastuja, joten ei mitään turhan leania ruokavaliota olla noudatettu, mutta päivittäiset päätökset - järkevät päätökset - on ohjannut tekojani.

Siinä missä alle parikymppisenä laihdutin itseni salaatin ja raejuusto-kurkku-näkkärin avulla sekä stepperiä polkien päivät pitkät (ei kovin terve kuuri  voin todeta nyt viisaampana ja vanhempana!) joutuu karvaa vaille nelikymppisenä tekeämän huomattavasti enemmän asioita. Fakta on myös, että tästähän ei enää nuorruta, joten aineenvaihduntaan pitää laitaa buustia ihan muulla tavoin kuin odottamalla. Liikunnan lisääminen on ollut piristysruiske, jota tämä projekti on vain odottanut.

Liikunta ei ole piristänyt ainoastaan uinuvia lihaksiani, vaan olen huomannut liikunnan vaikutuksen mielentilaani. Teen stressaavaa toimistotyötä ja etenkin tämä aika on erittäin stressaava. Huhtikuu oli hullu ja moni asia ei rekisteröitynyt, koska aivot kävi ylikierroksilla ja tauoista ei ollut tietoakaan.

Viime viikolla alkoi kesäkuu ja näin ollen myös kuluvan kvarttaalin viimeinen kuukausi. Ja viimeinen kuukausi on juuri se akuutein, kiireisin, stressaavin jne. Viime viikon ruokatauon kulutin kävelemällä 30 minuuttia ja väitän, että olin huomattavasti jaksavampi, kuin että olisin istunut koko päivän työpöydän ääressä ja käynnyt hätäiseisesti ruokalassa syömässä. Minun oli myös helpompi lähteä päivän päätteksi kotiin. Liikunnan vaikutus vai työmotivaatioinpuutos, who knows, mutta ainakin minulla oli hyvä olo ja selkeä mieli. Enkä ollut ainoa, joka liikunna vaikutuksen huomasi. Työkaverini ketutuskäyrä nousi punaisen puolelle ja houkuttelin hänet lenkille. Seuraavana päivänä hän sanoi, että lenkki oli auttanut eikä häntä ollut ketuttanut enää loppupäivästä. Simsala-pim! Kevytkin liikunta auttaa.

Ruokajuttujen fiilaus alkoi 12.5. eli tasan kuukausi sitten. Mitä kropassani on sitten tapahtunut? Paino on sahanut 79,9 kg - 81,0 kg - 79,8 kg - 81,4 kg ja tämän viikon tulos 79,3 kg. Aika siksakilla on menty, mutta samoin on mennyt lihaspainon osuus: 44,9 kg - 46,9 kg - 44,8 kg - 46,2 kg - ja tällä viikolla 45,4 kg. Samanlaista liikehdintää on myös rasvanosalta. Ilokseni voin huomata, että jos painoa on "noussut" on myös lihasmäärän osuus kiloisssa korkeammalla. Tähän toki vaikuttaa millaista treeniä on tullut tehtyä. 

Upein ja vähiten heitellyt muutos on sentit. Vaaka ja mittanauha on painonvartijan paras ystävä - siitä ei pääse yli eikä ympäri. Vaikka paino heittelehtii liikunnan, syömisten ja hormoonikierron mukaan, on sentit vielä viimeinen turvasatama (paitsi, jos on kovin turvoksissa...)
Minulla on omat mittauskohdat, joita viikottain mittailen. Koska en ole anatomiaa opiskellut ja tärkeintä on, että itse muistan mitä tarkoitan, on mittauskohdat: ohuin, napa, paksuin, lantio, reisi ja käsi. 

Napa -mittani (eli navan kohdalta mitattu ympäryysmitta) on n. neljässä viikossa kutistunut 1,5 cm ja paksuin kohta (joku ehkä vyötäröksi kutsuu) on kaventunut kolmella sentillä. Vuoden alusta napa -mitta on pienentynyt 7 cm ja paksuimmastakin kohdasta on lähtenyt 11 cm. Yes! Nämä on niitä konkreettisia asioita, jotka auttaa jaksamaan. Oloni toki on huomattavasti pienempi kuin mitä jäljellä olevat sentit tuntuu. Kumpikin mitta on vielä yli 90 cm eli röllykkää riittää vielä pienennettäväksi.

Röllykälläni on muuten nimi. Mieheni nimesi sen silloin, kun hän ei ollut edes vielä mieheni, vaan elettiin seurusteluajan kiihkeää alkuhuumaa. Taisin itse pyytää häntä nimeämään mahani... "Ulla" on ollut mukana siitä lähtien, vaikka jo silloin kovin sitä yritin hävittää. 2000-luvun alussa "Ulla" oli pienoinen verrattuna nykyiseen olomuotoonsa, mutta en silloin osannut sitä arvostaa. "Ulla" on vallanut alaa hieman lisää elämässäni ja sen häätö ei ole vuosien myötä ainakaan helpottunut. Huono vuokralainen se on ollut muutenkin ja sen aika onkin lähteä.

Maanantai 10.6.
Paino 79,3,0 kg / muutos verratuna 3.6. (viikko 22): -2,1 kg / Muutos 31.12.-18 (vuodenalku): -3,9 kg
Rasva% 39,7 / muutos verrattuna viikko 22: -0,6 %yks / muutos vuodenalku: -3,2 %yks
Neste% 42,9 / muutos verrattuna viikko 22: +0,4 / muutos vuodenalku: +2,2
Lihas kg 45,4 / muutos verrattuna viikko 22:-0,8 / muutos vuodenalku +0,3
Metabolinen ikä 50 - ei muutosta
viskeraalinen rasva 8 - ei muutosta

Lue myös:

sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Ikkunanpesua ja kotitalousvähennyksien vähennyksiä...


Olipas mukava tulla kotiin, kun ikkuinoista näki kirkkaasti läpi eikä itse tarvinnut nostaa kertaakaan lastaa lasia päin.

Aikani katseltua parvekkeen täplikkäitä laseja päätin tilata tutun siivousalanyrittäjän pesemään kämppämme ikkunat. Turhan usein tätä toimenpidettä ei olekaan suoritettu, koska edellinen ikkunanpesu tapahtui vajaa kaksi vuotta sitten, kun muuttaessamme tähän asuntoon. 

Ikkunanpesua suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa (kerran tai pari, riippuu ikkunoiden likaisuudesta), mutta ah, kun se on niin vaikeaa aloittaa. Toiset väittää, että heille se on meditatiivinen kokemus, mutta itse ainakin yritän parhaani mukaan laistaa koko homman ja odotan vain sitä hyvää hetkeä: kaunis päivä, mutta ei liian kaunis; siitepölykausi on ohi, mutta seuraava ei ole vielä alkanut; en ole liian väsynyt; olen yksin kotona jne. 

Aloitin ikkunanpesutuskailun huhtikuussa ja lopulta laitoin kyselyn tälle ennenkin käyttämälleni yrittäjälle. Häneltä löytyi vapaa-ikkunanpesuaika - kesäkuun alkuun. No Problem, sovittiin se! Nyt oli ainakin tiedossa, milloin ikkunat puhdistuu eikä minun tarvinnut sille ajatusta enää suoda.

Sovittu päivä tuli ja ah sitä kirkkauden määrää mikä ikkunoista sisään tulvikaan! Oikeasti ikkunan likaisuutta ei tajua ennen kuin ikkuna on pesty. Asumme kerrostalon toisessa kerroksessa ja meillä lika on katupölyä, siitepölyä, pölyä ja kaikkea muuta mikä tuolla ulkona leijailee tai ikkunaan osuu. Sisäpuolella ikkunaa koristaa Ukkelin käden jäljet (ja naaman, suun, yms... mitä nyt vain keksit kolme vuotiaan ikkunan kanssa testaavan).

Jälleen kerran mietin, miksi en käyttäysi siivoojapalveluja enemmänkin. Ikkunanpesu kustansi meiltä 4 tunnin maksun (á hinta 30 € + alv) ja tämän ostetun palvelun voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennykseksi.

Kotitalousvähennys vuodelle 2019 (lähde: Verohallinto 04.06.2019)
Vähennyksen voi saada kotitaloustyöstä, joka on teetetty kotona tai vapaa-ajanasunnolla esim. siivous, lastenhoito, asunnon remontointi tai tietotekniikalaitteiden asennus.

- Tavanomaisiksi kotitaloustöiksi lasketaan:
  • Siivous
  • Ruuanlaitto
  • Pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
  • Piha-alueen ja puutarhan hoito
  • Lumenluonti
- Vähennyskelpoiseksi ei lasketa
  • Jätteiden kuljetus
  • Likakaivon tyhjennys
  • Muutto- tai kuljetuspalvelut
  • Vartiointi- ja turvapalvelu
Työstä saa vähennyksen, kun työ tehdään
  • Omassa kodissa
  • Vapaa-ajan asunnolla
  • Vanhempien tai isovanhempien kodissa
Määrä
  • Kotitalousvähennys on enintään 2400 euroa vuodessa. Omavastuu on 100 euroa.
  • Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolison kanssa voi saada yhteensä 4800 euron vähennyksen
Kotitalousvähennys myönnetään vain työnosuudesta ja se on kalenterivuosikohtainen

Kun työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voi vähentää 50% arvonlisäverollisesta työn osuudesta, ja palkkojenmaksamisesta (esim. lastenhoitaja) 20%
Esim. Työnosuus 5000 €
5000 € x 50% = 2500 €   (voi laskea myös 5000 € X 0,5 = 2500 €)
2500 € - omavastuuosuus 100 € = 2400 € (=maksimivähennys)

Ilmoittaminen (Lähde: Verohallinto)
- OmaVero -palvelussa voi ilmoittaa jo kuluvalle vuodelle, kun aiemmin ilmoitukset on korjattu veroehdotukseen.
- OmaVero -kannassa voi samalla tilata uuden verokortin jossa kotitalousvähennys on heti huomioitu tai vaihtoehtoisesti ilmoitaa vain vähennyksen

***

Tämän tekstin olin kirjoittanut jo ennen kuin uusi hallitusohjelmaluonnos oli julkaistu. Pääministeri Rinteen hallituksen hallitusohjelma antaa huonoja uutisia kotitalousvähennyksen osalta, mutta sentään eivät poistaneet sitä kokonaan.

Korvattavaa osuutta tullaan laskemaan ja näin pyritään saamaan säästöjä valtion kassaan ja käytettäväksi  muihin toimintoihin.
Hallitusohjelman mukaisesti:
Työkorvaukset laskee nykyisestä 50%:sta 40%:n ja
palkkojen korvattavuus 20%sta 15%:n
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vähenee 2500 eurosta 2250 euroon

Mitenkä tämä muutos tulee vaikuttamaan meidän kotitalousvähennysten "perässä juoksemiseen"?
Ei mitenkään. Tarvittaessa tulemme käyttämään ostopalveluja ja jos ne saa laitettua verotukseen, niin se tehdään. Mielestäni tämä tiputus menee samaan kategoriaan kuin tiettyjen verojen nostaminen: Jos palvelua käyttää, niin hetkellisesti muutoksen muistaa, mutta pitkässä juoksussa asiaa ei edes huomaa.

Meille kotitalousvähennys on asia, jota toki hyödynnetään, mutta asia ei vaikuta meidän päätöksiin. En tilannut ikkunanpesijää korkeampien aatteiden vuoksi (työllistän yrittäjää) vaan aivan itsekkäistä syistä: laiskan paskan pitääkin joutua maksamaan, jos kerran ei saa itsestään niin paljon aikaiseksi, että hoitaisi yksinkertaisen kotityön. Siivoojaan käytetty raha on jostakin muusta pois. Mutta entä sitten? Nyt ikkunoista sentään näkee läpi - hetken aikaa.

maanantai 3. kesäkuuta 2019

Kesälomasuunnitelmat kesälle 2019


Heinäkuussa vasta pääsen lomalle, mutta koska siihen ei ole enää kuin kuukausi (!) voi vallan mainiosti alkaa jo herkuttelemaan ajatuksella loman vietosta. Niinhän se on, että sitä jaksaa, kun on mitä odottaa.

Tänä kesänä olen jakanut lomani kahteen osaan: 3 viikkoa ja 1 viikko joskus myöhemmin (kun alkaa ahdistamaan syksy tarpeeksi paljon )

1. Tahko


Kesälomani alkaa perheviikonloppuna Tahkolla. Perheellä tarkoitan tässä vanhempiani ja siskojani perheineen. Valitettavasti meidän pesueesta Mies on just tuolloin festaroimassa Tsekeissä, mutta aina ei voi hommat mennä putkeen. Otan vahingon takaisin, kun seuraavana viikonloppuna on minun vuoro lähteä festaroimaan...

2. Ilosaarirock


Joensuun lahja maailmalle eli Ilosaarirock on menolistallani. Tämän viikonlopun vietän edelleen tiiviisti sukulaistunnelmissa, kun rikoskumppanikseni lähtee pikkusiskoni ja hänen miehensä. Mies jää Ukkelin kanssa mummolaan. Vaikka kaksi ensimmäistä viikonloppua ei olekaan mitään parisuhteemme laatuaikaa (tai sitten se on juuri sitä, who knows) korjaantuu asia seuraavalla viikolla, kun minä ja Mieheni jätetään Ukkeli mummolaan ja lähdetään katsomaan...

3. Metallica


Metallicaa Hämeenlinnaan. Samalla juhlimme minun synttäreitä. Onhan se kiva, kun Metallica tuli mun 40-vuotissynttäreille soittamaan. Vieraat tosin saa ostaa ihan omat juomat (jonotetaan sitten nätisti), eikä illmaista ruokaakaan ole tarjolla. Musiikit ei toki jää tähän, koska seuraavana iltana Tampereella on vuorossa...

4. Ministry


Siinä bändin nimi, johon kieleni ei usein suostu taipumaan. Metallican ja Ministryn keikkojen ajan yövymme Tampereella, joten eiköhän siihen päivällekin jotain kivaa Tampere -kierrosta tule kehiteltyä.

Paluu mummolaan tapahtuu keikkailujen jälkeen ja seuraavalla viikolla onkin tarkoitus - lopultakin - tehdä kesäloman perheretki. Tammikuussa jo aiheesta kirjoittelin (sekoillen vuosiluvuissa) ja suunnitelmat ei ole muuttunut, joten tänä kesänä pysytään kotimaankamaralla. Kun festaroinnit ja Tampester on tampattu, on aika pakata Ukkelikin autoon ja lähteä...

5. Muumimaailmaa
6. Turun saaristorengas
7. Turun linna
8. Hanko


Muumimaailmaa ei olla sanottu ääneen, koska en jaksa puoltatoista kuukautta kerrata milloin sinne mennään. Puhumme miehen kanssa vain neutraalisti Naantalista. Niputin kaikki 4 kohdetta yhteen, koska ne tulee olemaan meidän reittimme ennen kotiinpaluuta.

Ajelemme Kiuruvedeltä ensin Turun seudulle yöksi ja seuraavana päivänä olisi tarkoitus käydä Muumeja moikkaamassa. Illan tullen matkamme starttaa kohti Saaristoa. Koko rengasreitti olisi tarkoitus ajaa parissa päivässä yöpyen matkanvarrella vain yksi yö. Paljon autoilua, kyllä....
Turussa toinen yö, vierailu Turunlinnassa ja kotimatkalla syöpöttelyt Hangossa. Siitä onkin hyvä jatkaa kotiin viettämään vähintään yksi huilipäivä ennen kuin jälleen saa sanoa heipat kesälomalle ja hajota arkisessa aherruksessa.

Mutta onneksi tämä kaikki on  vielä edessä :)

sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Toukokuun liikunnat - miten meni niin kuin omasta mielestä?


Toukokuun alussa asetin itselleni haasteen liikkua vähintään 30 min päivässä. Ilokseni huomaan, että tavoite täyttyi ainakin ajallisesti vaikka päiväkiintiöt ei täyttynytkään.

Toukokuun alussa aukesi töissä uusi kuntosali ja päätin hyödyntää tätä mahdollisuuttta. Ennenkin sali toki löytyi, mutta se oli aivan toisella puolella kiinteistöä ja jo edestakaisin kävelyt & vaatteiden vaihdot olisi viennyt puolet käytettävissä olevasta ajasta.

Uusi sali löytyy samasta kiinteistöstä ja siellä on helppo piipahtaa. Ja kukapa ei rakastaisi uusien laitteiden tuoksua lounastunnilla? Sali oli se sykäys minkä vuoksi toukokuun ristin alkujaan liikuntakuuksi ja pakottelin itseäni liikkumaan enemmän.

Kuntosalin lisäksi toukokuuhun kuului pilatesta, porrasnousua, pyöräilyä, sisäliikuntapuistoa ja kävelyä. Naistenkymppi tuli tallailtua huippukelissä ja -seurassa. Aika olisi voinut olla parempi, mutta tärkeintä tapahtumassa on se mentaalipuoli eli positiivinen tekemisen meininki.

Toukokuun liikuntatuntisaalis oli yhteensä 28,5 tuntia ja tämä luku täyttyi 28 päivän aikana. 31 päivälle tuli näin ollen 3 liikkumatonta päivää, mutta lepopäivätkin on tärkeintä.

Toukokuussa haastoin itseäni pariinkin otteeseen. Heti toukokuun alussa sain flunssan, mutta hötöisyydestä huolimatta kävin kävelemässä sen 30 minuuttia. Tämä ainoastaan sen vuoksi, että olin päättänyt liikkua 30 minuuttia päivässä. Portaiden nousun tiesin jo etukäteen olevan taakkani seuraavina päivinä (se lihaskipu, kun teet jotain uuttaa...), mutta niin vain Paloheinän portaita nousin eräänä sunnuntai-iltana auringonlaskun aikaan korvissa soiden Pyhimys&Saimaa.

Ukkelikin pääsi tietämättään avittamaan äitiä näiden puolituntisten täyttymisessä. Niinä päivinä, kun en meinannut itseäni ulos saada, ehdotin Ukkelille, että lähdetkö potkulautailemaan tai potkupyöräilemään. Toimi joka kerta. Ukkelin vauhti on sitä luokkaa, että välillä on pakko ottaa pari hölkkäaskelkin, että perässä pysyy. Sisäleikkipuistossakin mentiin pojan ehdoilla ja kyllä se perässä juokseminen ja esteistä selviäminen ihan kunnolla sykettäkin nosta.

Kesäkuulle on uusi taulukko luotu ja liikuntatavoitteet pysyy samana. Toukokuussa eri lajeja oli 6 kappaletta ja kesäkuulle onkin tavoitteena 7 eri lajia. Koska yksi toukokuun lajeista (Pilates) jäi kesätauolle, pitää minun ottaa mukaan 2 uutta lajia. Puistojumpat on ainakin listalla.

Onko sinulla ehdottaa kesäkuisia liikuntaharrastuksia joita kannattaa kokeilla?

Lue myös: