sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Perhelomalla Oslossa - Taaperon tavalla


Oslo, Oslo, Oslo. Olen eläessäni rakastunut kahteen kaupunkiin. Näistä pidempiaikainen (sala-)rakkaani on Praha ja äskettäin löysin uuden ihastuksen Oslosta. 

Huhtikuun loppuun sijoittuneen perheloman aikana sain tutustua helppoon, mielenkiintoiseen ja kauniiseen kaupunkiin, joka sopi meidän perheen tarpeisiin ja antoi 2,5-vuotiaalla pojalle aktiviteettia tarpeeksi asti.

Oslo mielletään kalliiksi kaupungiksi, eikä se lainkaan ole liioittelua, mutta jos on vara viettää viikonloppu Vantaan Flamingossa, kannattaa harkita piipahtamista Oslossa. Oslon matkamme kesti kolme yötä ja ainakaan meidän taloutta reissu ei kaatanut, koska teimme (mielestämme) fiksuja valintoja matkan suunnittelussa ja paikalla päällä.

Matkustaminen ja yöpyminen

Osloon saa halpoja lentoja ja se oli meidän yksi suurimpia syitä valita kohteeksi Oslo (etsimme halpoja lentoja ja tämän löysimme). Finnairin lennot ostimme hyvissä ajoin ja hintaa piti alhaisena toki myös se, että ruumaan meneviä matkatavaroita emme ottaneet ja vaunut sai maksutta mukaan. Majoituksen kohdalla teimme muutoksia vielä viime hetkellä, mutta vertailu kannatti rahallisesti ja mukavuuksien osalta.

Pari päivää ennen matkaa, löysin varaussivuston kautta Scandic Holberg:n (Holbergs Plass 1), joka osoittautui erinomaiseksi vaihtoehdoksi. Majoitus maksoi 156 € per yö ja hintaan kuului aamupala. Huone oli varaustiedoissa perhehuone, mutta kooltaan oli aivan perushuoneen kokoinen. Pakosta tuli mieleen, että noinkohan olivat antaneet meille pienemmän huoneen, mutta koska huone riitti tarpeisiimme emme käynneet kyseenalaistamassa asiaa.

Lentoaika Helsingistä Osloon on noin 1,5 tuntia ja lisäksi on hyvä huomioida -1 tunnin aikaero. Lentomme lähti Helsinki-Vantaalta 7.35, joten olimme Oslon Gardermoen-lentokentällä jo varhain aamulla Norjan aikaa. Hotellihuoneen sai vasta kello 15, joten meillä ei ollut mitään kiirrettä kentältä pois.

Oslon Gardemoen- lentokenttä oli arkkitehtuurilta hieno ja liikkuminen koneesta saapuvien tavaroiden aulaan oli huomattavasti vaivattomampaa kuin esim. Helsinki-Vantaalla. Opasteet oli selkeät ja liikkuminen helppoa. Olimme päättäneet mennä keskustaan junalla, koska tietojemme mukaan takseilla ei kannattanut ajelle, ellei halunut maksaa kalliisti.

Keskustaan pääsee helposti junalla. Itse valitsimme edullisemman ja hitaamman vaihtoehdon eli NSB:n tarjoaman kyydin. Matka-aika keskustaan (Oslo S) oli noin 30 minuuttia ja hinta 101 NOK per aikuinen. Toinen vaihtoehto olisi ollut Flytoget eli expressjuna ja hinta näytti olevan 190 NOK per aikuinen.

Ennen junan lähtöä Ukkeli pääsi leikkimään leikkipaikalla, joka oli kätevästi lähellä junalaitureiden hissejä. Leikkipaikkana toimi lentokoneen muotoinen kiipeilyteline/liukumäki. Jos ei lasketa paria päänkopsautusta koneen runkoon oli leikkipaikka erittäin tervetullut ja viihtyisä.


Det Kongelige Slott - Oslon kuninkaallinen linna

Hotellimme sijaitsi lähellä Oslon Kuninkaallista Linnaa eli Det Kongelige Slott:ia. Kuninkaallinen linna sijaitsee Karl Johans gaten päässä. Puistoalue oli oiva paikka taaperon temmellyskentäksi ja kävimmekin pariin otteeseen alueella, koska siellä Ukkeli sai juosta mielin määrin. Keskusta-alueelta emme julkisia leikkipaikkoja löytäneet, joten puisto oli erinomainen vaihtoehto.



Kaupungilla kulkiessa ei voinut välttyä näkemästä patsaita. Oslolaisilla tuntuu olevan erittäin suuri viehtymys eri tyyllisiin patsaisiin, koska niitä oli joka paikassa! Linnanpuistokaan (Slottsparken) ei siten ollut poikkeus tämänkään suhteen. Kuninkaallisia esittävien patsaiden lisäksi törmäsimme geometriseen kettuun, jumalattoman suureen kanin päähän, sateenkaareen sekä kasvottomaan mieheen kanakädessä. Nämä viehättivät erityisesti Ukkelia ja hän kulutti aikansa syöttämällä eläimet (jospa ei ketun ja pupun maha mennyt kivistä sekaisin).


Vigelandparken

Lähellä Osloa asuva työkaverini suositteli minulle ennen matkaa Vigelandparkenissa käyntiä. Puistosta löytyy - yllätys, yllätys - patsaita. Upeat ihmisfikuureita esittävät patsaat ovat kuvanveistäjä Gustav Vigeland:in käsialaa ja puisto on Vigelandin töiden museo.






Puisto tarjosi ihmishahmojen lisäksi tilaa juosta ja temmeltää sekä erinomaisen Pokemon-jahti paikan. Valitettavasti jahdille tuli lyhyt loppu, kun Mies ja Ukkeli eivät jaksaneet odottaa,että äiti lopettaa metsästyksen.

Leikkipaikat

Vaikka itse keskustasta leikkipaikkoja emme bonganneet löysimme pienellä etsinnällä, sekä sattumalta, muutaman mielenkiintoisen kohteen:

Frognerborgen Lekeplass - Vigelandparken:in pääporteista (Kirkveien) sisään käydessä, löytyy vasemmalla puolella leikkipaikka. Leikkialueelta löytyy hieman pienemmille tarkoitettu hiekkalaatikkoalue ja isommille suurempi rakennelma (kuvassa). Rakennelma oli linnoitustyyppinen rakennelma, jonka olisi päässyt kiertämään ympäri. Alkupää soveltui pienemmillekin vaikeutuen loppua kohden, joten isommatkin viihtyi.

Frognerborgen Lekeplassin lisäksi Vigelandparkenista löytyy pienempi leikkipaikka läheltä Annes Dukketeater (nukketeatteria). Puistossa on myös uimahalli ja jos emme väärin katsonut tarjolla oli ulkoaltaat liukumäkineen.

Sofiebergparken - Grünerløkka:ssa sijaitsevasta kirkkopuistosta löysimme perinteisen leikkipaikan hiekkalaatikkoineen, keinuineen ja kiipeilytelinein. Puisto oli paikallisen päiväkotiryhmän suosiossa ja neonkeltaisia liivejä näkyi leikkipaikalla suomalaiseen tapaan.


Grønlandspark - Grønland:in ja Galgebergin väliin jäävään puistoalueeseen kannattaa tutustua. Laajapuisto pitää sisällään leikkipaikan lisäksi mm. hevostallit. Tätä leikkipaikkaa emme testanneet, koska Ukkeli nukkui ns. onnensa ohi. Päiväunet venyivät pidemmäksi mitä kaupasta ostamamme oluttölkit kesti ja sivistyneesti nautittuamme olueemme (yhdet vain) siirryimme nukkuvan lapsen kanssa pois leikkipaikalta.


Snippen Lekeplass - Tøyen:in alueella vaikuttivat panostavan leikkipaikkoihin kunnolla, koska löysimme kaksi valmisteilla olevaa leikkipaikkaa. Toinen näistä oli Snippen Lekeplass, jonka valmistumisajankohdaksi oli ilmoitettu kevät 2018. Leikkipaikka oli sen verran valmis, että pysähdyimme testaamaan erikoista Ohlers (Roots eli juuret) rakennelmaa sekä mm. riippukeinuja. Leikkipaikka sijaitsi Tøyengata:n ja Jens Bjelkesgatan risteyksessä luonnontieteellisen puutarhan (Botaniske hage - Naturhistorisk museum) vieressä.

Toinen tekeillä oleva leikkipaikka oli Sørli Lekepark .Tämän leikkipaikan valmitumisajankohdaksi oli ilmoitettu kesäkuu 2018. Leikkipuisto sijaitsee Sørligatan:lla lähellä kahta isoa seinämaalausta (Seinämaalauksista tulossa erillinen postaus).

Holmenkollen



Matkan Have to -listalta löytyi ainoastaan yksi kohde ja se oli Holmenkollen. Tämä legendaarinen mäkimonttu (no onhan siellä muutakin) sijaitsee erittäin lähellä Osloa ja perille pääsee metrolla (Linja 1, pääteasema Frognerseteren). Metrokartassa ennen Holmenkollenia on useampi pysäkki ja matkan aikana syy pysäkkien määrään selvisi: Metro kulkee rinteelle rakennetun asuinalueen läpi lähes serpeentiinitiemäisesti eli matkassa on monta mutkaa. 

Meille ei täysin auennut Oslon julkisenliikenteen zonet, joiden mukaisesti matkalippu tuli ostaa. Huristelimme näin ollen myös Holmenkollenille zone 1 lipulla (35 NOK, voimassa tunnin. Lapset alle 4 vuotta ilmaiseksi). Jälkiviisaana löysin netistä kartan, joista zonet voi tarkastaa pysäkkikohtaisesti

Holmenkollen oli huhtikuun lopussa aika karu ilmestys: Lumi oli lähes sula, korjaustyöt oli aloitettu ja mikään ei ollut auki. Hyppyrimäen katsomon portaat oli ilmiselvästi suosittu portaiden nousutreeni paikka ja paikalla oli useampi treenaaja. Siinäpä oli meille, ja japanilaisturisteille, katsomista. 

Vaikka katsottavaa ei varsinaisesti ollut paljon, oli suurmäki vaikuttavan näköinen ilmestys.

Ratikka-ajelu

Pääsääntöisesti kuljimme paikasta toiseen jalan. Välimatkat oli helppo taivaltaa, Google Maps auttoi navigoimaan oikeaan osoitteeseen ja Ukkelikin viihtyi rattaissa. Holmenkollenin metroajelun lisäksi hyödynsimme julkistaliikenteestä Oslon raitiolinjaverkostoa. 

Raitiovainuissa oli ajossa ainakin kahta runkomallia.toisessa lattia oli samalla tasolla laiturin kanssa, mutta toisessa mallissa joutui vaunut nostamaan kyytiin parin jyrkän portaan yli ahtaasta oviaukosta. 

Viimeisenä päivänä tapoimme aikaa käymällä ratikka-ajelulla. Raitiolinjaverkosto on kattava, joten raitiovaunun kyydissä pääsi helposti näkemään kaupungin moninaisuutta. Linjat vaihtavat numerointia kesken matkan, joten kyydistä ei tarvitse hypätä pois linjan vaihtuessa.

Meidän ratikkaseikkailu lähti matkaan Jernbanetorget:lta, joka on myös Oslo S rautatieaseman lähin ratikkapysäkki. Linja 11 oli meille jo ennestään tuttu alkumatkan osalta, koska samalla linjalla olimme jo pari kertaa ajaneet hotellille. Tällä kertaa jatkoimme Holbergs plass pysäkin (hotellimme pysäkki) ohi aina Majorstuen pysäkille. Täällä linja vaihtui numeroksi 19:ksi. Linjan 19 reitti kulki Holmenkolmennista katsottuna vastakkaiselle kukkulalle eli Ljabrun:iin. Tällä pysäkillä linja vaihtui numeroksi 18. 

Valitettavasti emme pääseet enää toteamaan olisiko linja 18 vaihtunut linjaksi 17 Rikshospitalet pysäkillä. Ainakin linjakarttaa katsoessa näin olisi voinut käydä. Myös Oslossa vietetään toukokuun ensimmäistä ja vappumarssi oli muuttanut reittejä. Löysimme itsemme pysäkiltä, jota ei oltu merkitty edes linjoihin. Onneksi alue ei ollut aivan vieras ja löysimme tiemme hotellille läpi vappumarssien.

Suomessa olen vappumarssin nähnyt joskus pentuna, joten oli omalla tavalla mielenkiintoista nähdä kilometrien pituinen marssiletka kulkevan Oslon kaupungin katuja. Jos en täysin väärässä ole, on Suomen marssit (jos niitä enää on) aamuvarhaisella ja jokainen porukka marssii omana joukkonaan. Oslossa vaikutti kaikki olevan samassa kulkueessa ja marssi alkoi puolilta päivin (jolloin ihmiset on hereillä ja katsomassa katujen varsilla kulkuetta). Sitä mitä marssijoiden kylteissä luki tai mitä he huuteli en valitettavasti tiedä - ehkä hyvä niin.

Oopperatalo




Eräs mielenkiintoisista kohteista oli Oopperatalo (Operahuset Oslo). Talo on nähtävyys sisältä sekä ulko ja talon katolta aukeaa hienot näkymät. Kalteva katto oli hieman petollinen Ukkelin nousta, mutta onneksi seinänvierustalta löytyi portaat joita oli helppo kiivetä. 

Sisätiloissa otimme hieman välipalaa (biobreikin lisäksi). 

Alueen laajat rakennutyömaat hieman latisti näkymiä, mutta kun ne sai jätettyä syrjään ja keskitettyä ajatuksensa Oopperataloon oli paikka mitä mainioin taaperon väsytys kohde.

Shoppailut

Tämä matka oli erikoinen myös siltä osin, että ainoat kotiinviemiset matkalta oli jääkaappimagneetti sekä sukat. Pari lastentarvikeliikettä tuli kuitenkin bongattua:
Sprell Grünerløkka (Korsgata 24 A)
ja 
Leker og mer (Korsgata 22)
Kumpikin liike löytyi Merkeveien:in varrelta. Kadulla näytti olevan myös muita lapsille suunnattuja liikkeitä.

Ruokapuolen hoidimme muutamassa eri ravintolassa (Friday, Hard Rock Cafe, La Cucina ja Big Horn Steak House (joissa jokaisessa tarjolla vaihtoehto lapsille. La Cucina oli ainoa, jossa maitoa ei saanut ruoan kanssa), mutta tämän lisäksi, kiitos runsaan aamupalan, ostimme eväät päiväruoaksi. Kaupoissa oli tarjolla sopivia annoksi nautittavaksi sellaisenaan hotellihuoneessa tai puistonpenkillä. Liikkeitä joita eväitä ostimme oli Joker, 7 eleven, Rema 1000 ja oma suosikkini Deli de Luca.

***
Meidän Oslo reissumme ei sisältänyt kohteita joihin oli sisäänpääsymaksu. Kaupungissa on tarjolla useita musoita (esim. viikinkimuseo, kon tiki-museo) ja kohteita lapsille, muttta jätimme nämä kaikki kokeilematta. Kunhan Ukkeli tuosta varttuu on hauska palata kaupunkiin, koska katsottavaa jäi vielä paljon!

Postauksia aiemmista perhelomista:

Lasten Bath eli pari vinkkiä lapsille ja lapsenmielisille
Laivalla- Silja Europa taaperon kanssa
Matkalla Berliiniin - 3 yötä Berliinissä taaperon kanssa

4 kommenttia:

  1. Oslo oli minullekin riemastuttava yllätys! Olin kuullut niin paljon haukkuja, että Oslo on tylsä, että yllätyin todella positiivisesti. Eikä se minusta ollut ollenkaan tylsä, päinvastoin. Ihana ja yllätyksekäs kaupunki!

    Te löysitte tosi paljon leikkipuistoja! Me ei löydetty 1,5-vuotiaamme kanssa kuin muistaakseni yksi, mutta toisaalta ei kyllä etsittykään. 1,5 vuotias kun ei leikkipuistoja tarvitse, pulujen perässä juoksentelu riittää.

    Me löydettiin edullinen tapa ruokaila! Etnisistä ravintoloista sai tosi hyvää ruokaa ja hintatasoon nähden halpaa. Maukkaita wokkeja ja riisiruokia, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkipakkojen etsimiseen Google mapsista oli hyötyä. Luulen,että Oslo tulee vielä olemaan joskus meidän kohteemme. Ehkä kun Ukkeli isompi voisi tehdä Pohjoismaiden pääkaupunkikierroksen :)

      Poista
  2. Norja vielä kokematta, mutta sen kyllä haluan joskus nähdä vuorineen rantoineen. On sen
    verran kallis maa, että on jäänyt toistaiseksi. Kivoja vinkkejä sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun ensikosketus Norjaan on ollut pieni rajan ylitys pohjoisessa, mutta kyllä siellä jo eron maastossa huomasi :) Vuonoristeily voisi olla mielenkiintoinen kokemus.

      Poista

Sana on vapaa. Kaikki kommentit luetaan!